Testvideo

Wetenschappelijke naam:

Caridina japonica

Nederlandse naam:

Amanogarnaal

Familie:

Atyidae (Garnalen)

Herkomst:

Azië

Lengte:

5 cm

Voortplanting:

Eierleggend

Amanogarnaal

 

Opruimers van het aquarium
Amanogarnaal is al vele jaren bekend in de hobby. Het zijn bedrijvige dieren die behoren tot de opruim ploeg binnen het aquarium. Niet alleen eten zij overgebleven voedselresten op, maar ook dode vissen welke niet snel genoeg uit het aquarium zijn gehaald worden door deze dieren netjes opgeruimd. Ook wanneer er een algenplaag uitbreekt zijn zij de beste keus om dit te verhelpen. Het zijn dieren die niet heel groot worden en kunnen al in een mini aquarium van 10 liter inhoud gehouden worden.

Takashi Amano
De Amanogarnaal heeft door de jaren heen diverse Nederlandse namen gekend; Japonica garnaal, Glasgarnaal en nu dus Amanogarnaal. Deze naam heeft ze niet zomaar gekregen. Takashi Amano was een groot aquascaper uit Japan. Aquascaping is een manier van aquarium inrichting waarbij de planten het belangrijkste onderdeel van het aquarium is. De vissen zijn een ondergeschikt onderdeel. Het is geïnspireerd op de Japanse tuinen waarbij alles rust en sereniteit uitstraalt. Takashi was een grootmeester in het inrichten van dit type aquaria. In Lissabon is een groot publiek aquarium, hier heeft hij zijn laatste grote meesterwerk neergezet, vlak voordat hij overleed op 4 augustus 2015 op een leeftijd van 61 jaar. Vissen waren in zijn aquaria ondergeschikt aan de planten, maar hij was een groot liefhebber van garnalen. Er zijn ontelbaar verschillende soorten garnalen en verschillende kleurvormen van deze schaaldiertjes. Maar de Caridina japonica was zijn meest geliefde en deze gebruikte hij veelvuldig in zijn aquaria. Ook hier in Nederland werd zijn manier van inrichten een enorme hype en is nog steeds erg populair. Daarmee ook de populariteit van deze garnaal. Na het overlijden van Takashi Amano heeft deze garnaal die al enkele keren een nieuwe naam heeft gekregen, de eer gekregen om de naam van deze Japanse grootmeester te mogen dragen.

Wel eitjes, geen jongen
Bij bijna alle garnalen in het aquarium is wel te zien dat zij hele kluiten met eieren bij zich dragen tussen de peddels welke onder het lichaam zitten. Deze zijn normaal gesproken bedoeld om mee te kunnen zwemmen. Deze eieren komen helaas niet uit in het aquarium, want om deze uit te laten komen hebben deze zout toevoeging nodig. Ze komen enkel uit wanneer zij in brakwater worden losgelaten, iets wat voor veel liefhebbers eigenlijk niet haalbaar is, maar zeker het proberen waard voor iemand die van een uitdaging houdt.