Testvideo

Wetenschappelijke naam:

Microgeophagus ramirezi

Nederlandse naam:

Antennebaarsje

Familie:

Cichlidae (Cichliden)

Herkomst:

Rio Orinoco; Venezuela en Colombia (Zuid-Amerika)

Lengte:

Mannetjes tot 6 cm. Vrouwtjes blijven kleiner.

Voortplanting:

Substraatbroeder

Antennebaarsje

Zeer geliefd
Al sinds begin vorige eeuw is het Antennebaarsje een zeer geliefd aquarium visje. Niet alleen vanwege het bonte kleurenpallet, maar ook vanwege het gedrag. Ondanks dat het een Cichlide is, heeft deze een redelijk verdraagzaam karakter, welke geen agressie vertoont naar medebewoners. Wanneer er een goed koppel zich heeft gevormd, zullen er vrij snel eieren worden afgezet en met wat meer geluk zullen deze ook uitkomen. Deze jongen worden door beide ouders verdedigd tegen vissen welke de jongen als snack kunnen zien.

Kweekvormen
Dit populaire visje heeft door de jaren heen erg veel verschillende kleurvormen gekregen. Dit door toedoen van de mens. Zo zijn er varianten met bijvoorbeeld sluiervinnen, albino of groene kweekvormen te verkrijgen bij dierenwinkels. Hier zijn wij als dierentuin en liefhebbers geen voorstander van. Deze verschillende varianten zijn vaak gevoeliger en vinden wij dat kwekers zich liever bezig zouden houden met het in stand houden van de natuurlijke variant in plaats van nieuwe ‘soorten te ontwikkelen’. Echter is er maar één manier om dit voor elkaar te krijgen en dat is wanneer de aquarianen hier geen vraag naar hebben.

Beginnersvisje?!
Helaas worden deze visjes vaak in dierenwinkels verkocht als beginnersvisje. Hier zijn wij het niet helemaal mee eens. Omdat het Antennebaarsje gevoelig is voor schommelende waterwaarden en hier dus best hoge eisen aan stelt, raden wij aan om de verleiding te weerstaan als beginnende aquariaan. U doet er verstandig aan om eerst wat ervaring op te doen.