Testvideo

Wetenschappelijke naam:

Erythropodium caribaeorum

Nederlandse naam:

Apenhaar

Familie:

Anthothelidae (Zachte koralen)

Herkomst:

Caribisch gebied

Lengte:

tot 5 cm

Diepte:

10 tot 15 meter

Apenhaar

Verlichting
Veel licht wordt op prijs gesteld. Ook de hedendaagse LED verlichting wordt goed verdragen, mits de dieren hier geleidelijk en voorzichtig aan gewend worden. Toch doet men er verstandig aan om een kolonie, gezien de snelle groei bij goede belichting dicht bij de bodem te plaatsen.

Stroming
Matige tot zeer sterke stroming wordt erg gewaardeerd, mits deze wordt afgewisseld. De stroming dient indirect te zijn, ook wanneer de kolonie pal voor de uitstroming vanuit het filter staat, zal de kolonie zich terugtrekken en uiteindelijk oplossen.

Houdbaarheid
Het Apenhaar is zeer goed houdbaar, zelfs zo goed dat het tot een plaag kan leiden in het aquarium. Dit omdat het koraal zo snel groeit, dat het andere koralen kan overgroeien en deze zo te verstikken. Daarom is het verstandig wanneer dit koraal geplaatst wordt in het aquarium, hier kleinere stukken levend steen omheen te leggen, zodat wanneer het koraal te snel dreigt te groeien, men deze steentjes weg kan halen en op deze manier het koraal voorzichtig kan scheuren en zo overwoekering kan voorkomen.

Opmerkingen
Omdat er een export verbod is in het Caribisch gebied, is het zeer moeilijk om aan dit koraal te komen. Wanneer deze wordt aangetroffen in bijvoorbeeld die aquarium speciaalzaak, zal hier flink voor betaald moeten worden. Het Apenhaar hoeft niet noodzakelijk bijgevoerd te worden, maar met het voeren van de vissen die in het aquarium zwemmen, zal het Apenhaar het zeker niet laten om een graantje mee te pikken. Vooral Cyclops wordt goed gegeten.