Testvideo

Wetenschappelijke naam:

Apistogramma abacaxis

Familie:

Cichlidae (Cichliden)

Herkomst:

Brazilië

Lengte:

tot 6 cm

Voortplanting:

Eierleggend (substraatbroeder)

Apistogramma abacaxis

Lang verwacht
De Apistogramma abacaxis stond al een hele lange tijd op de wenslijst om aan het grote publiek tentoongesteld te worden. Het is een extreem mooie soort maar welke tot voor kort niet te verkrijgen was in de hobby. Maar in 2023 wisten wij de hand te leggen op deze bijzonder mooie soort. Wat deze soort zo aantrekkelijk maakt is vooral wanneer het mannetje zijn broedkleuren laat zien. Dan komen er verschillende kleuren paars op het lichaam afgewisseld met goud en geel!

Geluksvogel?!
Daar waar wij als mensen in sommige gevallen onze handen al vol hebben aan een vrouw des huizes, hebben de mannetjes van bijna alle dwerg cichliden uit Zuid-Amerika een nog veel lastigere taak; hij leeft namelijk in een harem waarin hij de alfa man is en er tot wel 5 vrouwtjes in zijn territorium leven, welke hij allemaal tevreden moet stellen! Het is een druk bestaan voor het mannetje, want hij moet zijn territorium verdedigen tegen andere mannetjes die zijn vrouwtjes willen inpikken, hij moet zijn dames aandacht geven en hij zal voor nageslacht moeten zorgen (anders zullen de dames naar de buurman verhuizen). Heren wees blij dat u geen Apistrogramma man bent!

Dwergjes
Wanneer men het over cichliden heeft, denkt men vaak aan groot wordende vissen. Maar wanneer we het over Apistogramma- soorten hebben, dan spreken we over dwerg cichliden welke vaak niet groter worden dan 6 centimeter. Apistogramma abacaxis is een prachtige aanvulling in het aquarium, maar is een soort die vrij teer is. Daarom is het van groot belang om deze visjes niet te combineren met drukke medebewoners. Denk hierbij aan Sumatranen of andere drukke barbelen; een combinatie met deze soorten zullen ertoe leiden dat de dwerg cichliden zullen wegkwijnen.

Het aquarium
In het wild leven deze visjes in een biotoop waarin vrij weinig planten groeien, een zogenoemd zwartwater biotoop. Dit zijn beekjes of riviere waarin wel veel plantenresten verspreid over de bodem liggen. Denk daarbij aan takken, bladeren, boomstronken en wortels van de bomen die aan de rand van het water groeien. Dat betekend niet dat deze vissen niet met aquariumplanten samen in een aquarium gehouden kunnen worden. De planten bieden een natuurlijke schuilplaats voor bijvoorbeeld ondergeschikte vrouwtjes óf voor jongen welke door vooral het vrouwtje worden beschermd.

Voeding
In het wild leven deze vissen van detritus waar ze eetbaar materiaal uit filteren met hun grote bek. Dit kan in het aquarium worden bereikt door bladeren te laten verteren op de bodem. Daarnaast worden de visjes graag bijgevoerd met bijvoorbeeld granulaat en diverse soorten diepvriesvoer zoals witte muggenlarven, artemia, mysis en cyclops.