Testvideo

Wetenschappelijke naam:

Pomacanthus asfur

Nederlandse naam:

Asfur keizersvis

Familie:

Pomacanthidae (keizersvissen)

Herkomst:

Rode Zee

Lengte:

tot 40 cm, maar vaak kleiner

Voortplanting:

Substraatbroeder

Asfur keizersvis

Verlegen keizersvis
De Pomacanthus asfur of Asfur keizersvis is een vis die zich graag schuilhoudt tussen de rotsen en koraalriffen. Daarom zult u even goed moeten zoeken naar deze schitterende keizersvis. Dit is ook de reden dat we heb nog niet goed in beeld hebben kunnen brengen. Hij valt vooral op omdat het lichaam overwegend diepzwart van kleur is en er een helder en een strak getekende gele band vanaf de anus naar de rugvin loopt. Wanneer deze vis ouder wordt zal er een donkerblauwe kleur over de kop verschijnen welke door zal lopen tot aan de gele band.

Tank bred
Tank bred is de Engelse benaming voor ‘in gevangenschap geweekt’. Onze Asfur keizersvis is ingevangenschap gekweekt en we zijn er enorm trots op dat wij als eerste dierentuin in  Nederland deze schitterende keizersvis welke dus niet uit het wild komt, hebben kunnen toevoegen aan onze collectie. Wanneer u als zeewater aquariaan de kans heeft om dieren aan te schaffen, welke niet uit de natuur komen, raden wij dit als dierenliefhebbers dit van harte aan!

Lange aclimatie periode
Deze keizersvis heeft een erg lange periode nodig om te aclimatiseren, zeker wanneer de dieren wat groter van formaat zijn. Daarom is het verstandig om deze dieren niet te groot aan te schaffen, want kleinere dieren passen zich makkelijker aan in een nieuwe omgeving. Als u de keus heeft tussen wildvang dieren en nakweek dieren, kies dan voor laatstgenoemde. Deze hebben een zeer korte tijd nodig om zich thuis te voelen in het nieuwe aquarium en de kans dat zij van uw koralen eten zal vele malen kleiner zijn dan bij dieren die uit het wild gevangen zijn.