Testvideo

Wetenschappelijke naam:

Limulus polyphemus

Nederlandse naam:

Atlantische degenkrab

Familie:

Limulidae (Degenkrabben)

Herkomst:

Atlantische Oceaan

Lengte:

Vrouwtjes tot 30 cm, exclusief staart. Mannetjes tot 20 cm, exclusief staart.

Voortplanting:

Eierleggend

Atlantische degenkrab

Levend fossiel
Degenkrabben zijn de oudste nog levende diersoorten op de aarde. Lang voordat de eerste dinosauriërs op de aarde rondliepen, leefden er al Degenkrabben. 200 miljoen jaar geleden bewoonden zij al de zeebodem. Maar niet om deze reden worden zij levende fossielen genoemd. Er zijn fossielen gevonden van de eerste Degenkrabben die tot 450 miljoen jaar geleden leefden en deze fossielen zien er net zo uit zoals de hedendaagse Degenkrab. Dat betekend dat deze dieren in alle jaren van evolutie nauwelijks zijn veranderd!

Voortplanting
De voortplanting van Degenkrabben is zeer fascinerend. Elk jaar komen de dieren terug naar het strand waar zijzelf zijn geboren. Dit met een inwendig kompas weten zij hun weg terug te vinden. De veel grotere vrouwtjes komen als eerst aan op het strand, gevolgd door de kleinere mannetjes. Zij volgen de geur die de vrouwtjes achterlaten. Eenmaal aangekomen op het strand gaan de mannetjes haastig (met een topsnelheid van wel 1 km. per uur) opzoek naar een goede partner. Wanneer deze gevonden is, klampt hij zich vast aan het vrouwtje met speciale haken aan de voorpoten. Wanneer het vrouwtje er aan toe is om haar eitjes (tot wel 20.000 stuks) te leggen, graaft ze met haar achterpoten een kuil waarin zij haar kroost zal achterlaten. Vervolgens worden deze door het mannetje bevrucht. Na 2 tot 4 weken komen de eitjes uit en zullen zij de gevaren van de oceaan moeten trotseren.

Blauw bloed
In tegenstelling tot wij mensen, hebben Degenkrabben blauw bloed. Niet omdat zij van koninklijke adel zijn, maar omdat zij in plaats van ijzer, koper in hun bloed hebben. Wanneer koper in kontakt komt met zuurstof kleurt deze blauw. Elk jaar worden honderdduizenden Degenkrabben uit de zee gevangen om vervolgens bloed te “doneren”. Het bloed bevat namelijk nog een stofje: Limulus Amoebocyte Lycate (LAL). De wetenschap is erachter gekomen dat dit stofje enorm goed werkt in het opsporen van bacteriën. Dat is ook de reden dat Degenkrabben zo lang hebben kunnen overleven en hebben zij een extreem goed werkend immuunsysteem. Hierdoor worden zij vrijwel nooit ziek. De farmaceutische industrie gebruikt dit bloed om medicijnen en vaccins te testen op gevaarlijke bacteriën.

Wist je dat…
In tegenstelling wat de Nederlandse naam doet vermoeden, is de Degenkrab eigenlijk helemaal geen krab! Zij hebben genetisch en lichamelijk veel meer overeenkomsten met spinnen en schorpioenen. Een ander zeer opvallend uiterlijk kenmerk is, is dat zij niet 2 ogen hebben, maar 7! Kijk maar eens goed op het schild; hier zitten er 2 grote bovenop, verder over het schild zitten er nog 5 verspreid en op de staart zitten zelfs een aantal lichtsensoren waarmee ze licht en donker kunnen onderscheiden!