Oorsprong
Deze soort lijkt veel op de Kersenbuik cichlide (Pelvicachromis pulcher), maar is dit niet. Echter heeft deze soort (Benitochromis) pas in het jaar 2001 officieel deze naam gekregen door Dr. Anton Lamboj. Het leefgebied van deze vissen is vrij beperkt. De populatie in het wild komt enkel voor in het Zuidwesten van Kameroen, in de Moliwe rivier en een aantal omliggende riviertjes welke allemaal hun oorsprong vinden op Mount Kameroen.
Geslachtsonderscheid
Voor de minder gevorderde aquariaan lijken de beide seksen op elkaar, maar als men goed kijkt dan is er wel degelijk een groot verschil. Naast dat de man iets groter word dan de vrouw, is er ook kleurverschil te zien. Vooral als naar de vrouw gekeken wordt is er meer kleur te zien in de rugvin. Deze heeft een soort iriserende gloed over de rugvin, daar waar de man deze niet heeft. Ook de buik van de vrouw is iets roder van kleur.
Verleidster
Bij veel vissen is het zo dat het mannetje de dames het hof maakt. Maar bij deze vissen is het de omgekeerde wereld. De dames strijden om de aandacht van het mannetje. De dominante vrouw jaagt alle overige vrouwen weg en danst als het ware om het mannetje heen. Bij deze dans vouwt ze haar lichaam in een āUā vorm en toont haar mooie rood-roze buik aan de man. Hiermee laat ze zien dat ze paringsbereid is. Het Broedgedrag van de Benitochromis nigrodorsalis is heel fascinerend om te zien. Nadat de eieren zijn afgezet en bevrucht, neemt het vrouwtje de eieren in haar bek. Halverwege de draagtijd, neemt het mannetje de zorg over. Op die manier zorgen de ouderdieren ervoor dat de partner niet te veel uitgeput raakt, want tijdens het uitbroeden van de eieren eet de broedende ouder niet.