Testvideo

Wetenschappelijke naam:

Pseudocolochirus violaceus

Nederlandse naam:

Blauw-rode zeekomkommer

Familie:

Cucumariidae (Zeekomkommers)

Herkomst:

Indische Oceaan en Grote Oceaan

Lengte:

tot 20 cm exclusief waaiers

Voortplanting:

Vrijlegger (zie voortplanting)

Blauw-rode zeekomkommer

Giftig
Felle kleuren betekenen in het dierenrijk PAS OP, IK BEN GIFTIG! En dat geldt zeker voor de Blauw-rode zeekomkommer. Hij is giftig voor mens en dier wanneer ze deze opeten. Het gif is zo erg, dat wanneer deze dieren doodgaan, zij het gif dat opgeslagen zit in het lichaam loslaten en op deze manier alle levende dieren in het aquarium kunnen doden. Zelfs de eicellen en het sperma van deze dieren zijn dodelijk voor vissen wanneer deze worden opgegeten! Daarom verzorgen we deze dieren met erg veel aandacht. Wanneer we zien dat een dier zich niet fijn voelt en dus dood zou kunnen gaan, halen we deze uit het aquarium en gaat deze in een aparte quarantaine voorziening die achter de schermen staan.

Filterdier
De Blauw-rode zeekomkommer is een filterdier. Dat wil zeggen dat zij met behulp van 5 armen die uitlopen in grote waaiers, het water filteren. Deze waaiers zijn zo fijn, dat zij plankton kunnen filteren uit het water dat door deze waaiers stroomt. Wanneer er voedsel is gevangen brengt de Blauw-rode zeekomkommer zijn arm naar de mond. Deze zit bovenop het lichaam. Hoe hij dan zijn eten opeet, lijkt op zoals wij mensen onze vingers aflikken. Alleen stopt dit dier zijn hele arm in zijn mond en ‘likt’ deze vervolgens af.

Voortplanting
De voortplanting van zeekomkommers is best opmerkelijk te noemen. Ze zijn namelijk allemaal enkelslachtig (dit in tegenstelling tot andere stekelhuiden zoals bijvoorbeeld zeesterren en zee-egels, zij zijn tweeslachtig en wordt ook wel hermafrodiet genoemd). De testikels en de eierstokken van zeekomkommers vormen lange buizen die langs het hele lichaam lopen en monden uit in het kopgedeelte, daar waar ook de armen zitten waar zij voedsel mee filteren. Slecht een enkele tijd van het jaar zijn ze geslachtsrijp en zullen zij de zaad- en eicellen in het water spuiten. Door de stroming vinden de beide cellen elkaar en de bevruchting vind plaats. Zoals bij ‘giftig’ als wordt aangegeven; de eicellen en sperma van deze dieren is giftig voor vissen en lagere dieren die deze opeten.