Testvideo

Wetenschappelijke naam:

Pomacanthus xanthometopon

Nederlandse naam:

Blauwkop keizersvis

Familie:

Pomacanthidae (keizersvissen)

Herkomst:

Indische- en Stille Oceaan

Lengte:

tot 50 cm. maar vaak kleiner

Voortplanting:

Eierleggend

Blauwkop keizersvis

Cheddar!
Ja u leest het goed: Cheddar. Zo heeft de verzorger van dit aquarium deze vis genoemd. Vernoemd naar de bekende cheddar kaas, welke veel gebruikt wordt op de cheeseburger. Wanneer de Blauwkop keizersvis volwassen is krijgt deze namelijk een blauwe kop met een geel masker over zijn ogen, in de kleur en bijna dezelfde vorm als de plakjes cheddar kaas.

Grootste keizersvis
Cheddar behoort tot de soort keizersvissen welke het grootst worden. In de natuur kunnen zij een lengte behalen van wel 50 cm. In het aquarium blijven ze vaak kleiner, maar kunnen alsnog een flinke lengte behalen. Daarom is dit geen geschikte vis om in kleinere aquaria te huisvesten!

Geslachtsverandering
Het is bij veel vissen die in de wereldzeeën voorkomen niet ongebruikelijk dat zij van geslacht kunnen veranderen. Dit geldt ook voor alle Keizersvissen. De Blauwkop keizersvis is hier geen uitzondering op. De hele transitie heeft te maken met dominantie. Alle jongen worden geboren als vrouwtje en zij nemen elk een territorium in. Wanneer een ander vrouwtje dit territorium betreed, en deze blijft in dit territorium aanwezig, zal  het meest dominante vrouwtje veranderen in een man. In dit territorium worden vanaf dit moment meerdere vrouwtjes getolereerd en op deze manier vormt het mannetje een harem. Wanneer het mannetje dood gaat, zal het meest dominante vrouwtje beginnen aan haar transitie in een man. Eenmaal een mannetje, kunnen ze niet meer terug veranderen in een vrouw.