Testvideo

Wetenschappelijke naam:

Acanthurus achilles

Nederlandse naam:

Bloedvlek doktersvis

Familie:

Acanthuridae (doktersvissen)

Herkomst:

Stille Oceaan, Indische Oceaan (Marshalleilanden)

Lengte:

tot 23 cm

Voortplanting:

Eierleggend (ovipaar)

Bloedvlek doktersvis

Hector
Vanwege de Latijnse naam Acanthurus achilles van deze vis, heeft de verzorger van dit aquarium een toepasselijke naam voor deze mooie vis gekozen: Hector, naar de Griekse mythologie. Volgens de mythe werd Hector gedood door Achilles. Achilles weigerde het lichaam aan de vader van Hector te overhandigen. In plaats daarvan bond hij het levenloze lichaam achter zijn strijdwagen en sleepte deze 3 maal rond de stad Troje. Achilles en Hector zijn in de mythe onlosmakend aan elkaar verbonden, vandaar de gekozen naam voor deze bijzondere vis.

Vis van extremen
De Bloedvlek doktersvis is naast extreem gevoelig, ook extreem territoriaal. Daarom is het van groot belang dat deze doktersvis als laatst wordt toegevoegd aan het visbestand. De kans in namelijk erg groot dat elke nieuwe vis te maken krijgt met de territorium drang van deze prachtige vis, waaruit soms een afslachting kan voortkomen. Ook heeft deze vis een erg lange quarantaine periode nodig. Bij ons heeft deze 3 maanden in een groot aquarium achter de schermen gezwommen om in perfecte conditie te geraken.

Witte stip
De Bloedvlek doktersvis is extreem gevoelig voor witte stip. Dit is in tegenstelling van wat veel mensen denken geen ziekte, maar een parasiet. Deze parasiet zal in eerste instantie niet te zien zijn met het oog, want de eerste plaats waar deze zich nestelt is in de kieuwen. Het herkennen van geïnfecteerde vissen is dus te zien aan de ademhaling van de vis, wanneer deze opvallend snel ademt, kan ervan uit worden gegaan dat de eerste parasieten zich hebben vastgezet op die kieuwen. Daarna zal binnen enkele dagen te zien zijn dat er witte stippen op de vinnen en het lichaam bevinden, nu is de diagnose snel vast te stellen en moet er snel gestart worden met een behandeling. Dit kan door de temperatuur een aantal dagen omhoog en weer omlaag te brengen of door het zoutgehalte in het aquarium te verlagen naar 1.016.

Doktersscalpel
Doktersvissen hebben hun naam te danken aan een gemeen wapen dat zij bij zich dragen, namelijkhet doktersscalpel of doktersmes. Deze zit verstopt aan het begin van hun staart; de staartwortel. Ditis een vlijmscherp mesje dat bestaat uit kraakbeen. Hiermee gaan zij het gevecht aan met soortgenoten of met indringers van het territorium. Een ieder die doktersvissen houdt in het aquarium moet hiervoor oppassen, want wanneer er onderhoud gedaan moet worden aan het aquarium en er dus met de handen in het territorium van deze vissen komt, zal als indringer gezien worden en zal uitgedaagd worden. Dit doen ze door het lichaam in een “U” vorm te buigen en naar de indringer toe te zwemmen. Wanneer deze zich niet terugtrekt, zal er rakelings langs de tegenstander gezwommen worden en wordt er met het doktersscalpel uitgehaald. Dit tot bloedens toe van de indringer.