Testvideo

Wetenschappelijke naam:

Lithophyton arboreum

Nederlandse naam:

Brocolli koraal

Familie:

Nephtheidae (Zachte koralen)

Herkomst:

Indo-Pacific tot Australi├ź

Hoogte:

tot 60 cm

Diepte:

5 tot 20 mtr

Brocolli koraal

Verlichting
Veel licht wordt op prijs gesteld. Ook de hedendaagse LED verlichting wordt goed verdragen, mits de dieren hier geleidelijk en voorzichtig aan gewend worden. Toch doet men er verstandig aan om een kolonie, gezien de snelle groei bij goede belichting dicht bij de bodem te plaatsen.

Stroming
Matige tot zeer sterke stroming wordt erg gewaardeerd, mits deze wordt afgewisseld. De stroming dient indirect te zijn, ook wanneer de kolonie pal voor de uitstroming vanuit het filter staat, zal de kolonie zich terugtrekken en uiteindelijk oplossen.

Houdbaarheid
Deze softkoralen zijn goed te houden in het aquarium. Het kan een erg snelle groeier zijn, dus daar moet rekening mee gehouden worden. Daarnaast netelt dit koraal sterker dan bijvoorbeeld lederkoralen uit het geslacht Sarcophyton, Sinularia en Lobophytum. Bij aanraking met Lithophyton zullen deze koralen zeker beschadigen en kunnen zelfs stoppen met groeien!

Opmerkingen
Vers geïmporteerde L. arboreum kolonies zijn soms vergezeld van witte naaktslakken, die de kolonie langzaam maar zeker op zullen eten. Dit softkoraal kan zich net als alle andere leden uit deze familie op onverklaarbare reden meerdere keren per dag opeens helemaal leegpompen. Dit is niet verontrustend.