Testvideo

Wetenschappelijke naam:

Neoregelia spp.

Nederlandse naam:

Bromelia

Familie:

Bromelioideae (Bromeliafamilie)

Herkomst:

Zuidelijk Noord-Amerika tot overgrote deel Zuid-Amerika

Lengte:

tot 60 cm

Voortplanting:

Zijscheuten van moederplant

Bromelia

Oorsprong
Van oorsprong komen deze planten voor in de tropische en subtropische gedeelten van Amerika. Slechts één soort wordt gevonden in het westen van Centraal-Afrika.

Cultivar
De meeste soorten welke we tegenwoordig vinden in de tuincentra of speciaalzaken, zijn cultivars. Dat betekend dat deze soorten door de mens gekruist en gekweekt zijn. Deze komen dus in de natuur niet voor, maar zijn natuurlijk wel prachtig gekleurd waardoor we er (bijna) verliefd op worden.

Verzorging
De meeste soorten zijn epifyt, dat betekend dat de plant met zijn wortels niet in de grond groeit, maar op bijvoorbeeld boomstronken of boomtakken. Voor deze planten is een goede ventilatie essentieel! Bij gebrek hieraan zullen de planten wegkwijnen. Ook hebben zij vrij veel licht nodig, dit omdat zij in de natuur hoog in de bomen groeien. Wanneer er voldaan wordt aan de lichtbehoefte zullen de planten hun mooie kleuren behouden. Daarom worden Bromelia’s het best hoog in het paludarium geplaatst.

Couveuse
Omdat dit een ideale verstopplek is, zitten er vaak gifkikkers verstopt in de oksels van een Bromelia plant. Ook worden hier hun eieren verstopt welke door de vader worden bewaakt. Als u de tijd neemt zult u zien hoeveel kikkers er verstopt zitten in dit paludarium.