Testvideo

Wetenschappelijke naam:

Cyphotilapia gibberosa ‘Blue Zaïre’ Moba

Nederlandse naam:

Bultkopcichlide

Familie:

Cichlidae (Cichliden)

Herkomst:

Zaïre kant van het Tanganyikameer, Afrika

Lengte:

tot 40 cm

Voortplanting:

Vrouwelijke muilbroeder

Bultkopcichlide | Cyphotilapia gibberosa ‘Blue Zaïre’ Moba

Nieuwe naamgeving
Al sinds jaar en dag is deze op één na grootst wordende cichlide uit het Tanganyikameer bij vele liefhebbers bekend als Cyphotilapia frontosa. Maar enkele jaren terug is er genetisch onderzoek gedaan naar deze vissen en het blijkt dat de naam  ‘frontosa’ niet juist is. Sinds die tijd draagt de Bultkopcichlide uit het Tanganyikameer de naam Cyphotilapia gibberosa. ‘Blue Zaïre’ is de handelsnaam van deze specifieke soort die expliciet gevonden word bij de plaats Moba.

Nachtelijke jager
Deze mooi blauw gekleurde vis is een echte rover, dit noemen we een piscivoor. Deze vissen leven op een grote diepte in het Tanganyikameer en tijdens de schemer zwemmen deze grote vissen naar minder diepe wateren. Rond die tijd gaan vissen zoals Haringcichliden (Cyprichromis leptosoma) slapen. Dit doen zij door dicht tegen de steile rotswanden aan te hangen. Met de grote ogen die de Bultkopcichliden hebben kunnen zij zeer goed zien in de avonduren en weten zo zonder enige moeite de nietsvermoedende prooivissen te vangen.

Oudjes
De Bultkopcichlide kan in het aquarium erg oud worden. Dit komt omdat zij hier geen vijanden hebben in de glazen bak. Mede hierdoor kunnen zij een leeftijd van wel 25 jaar bereiken!