Testvideo

Wetenschappelijke naam:

Nemanthias carberryi

Nederlandse naam:

Carberryi vlagbaars

Familie:

Serranidae (zeebaarzen)

Herkomst:

Indische oceaan

Lengte:

13 cm

Voortplanting:

Eierleggend

Carberryi vlagbaars

Geslachtsverandering
Zoals alle vlagbaarzen, worden ook alle Carberryi vlagbaarzen als vrouwtje geboren. Naar mate de dieren groter worden en dus dominantie gaan vertonen, zal de dominantste dame geleidelijk in een mannetje veranderen. Het verschil tussen man en vrouw is vrij gemakkelijk te zien; het mannetje is veel kleurrijker en wordt ook wat groter dan het vrouwtje. Ook de rugvin van het mannetje bevat twee langere eerste vinstralen, waarnaar de Engelse benaming vandaan komt, namelijk ‘Threadfin anthias’.

Reef safe
Deze vissen worden ook wel “reef safe” genoemd. Vrij vertaald uit het Engels betekend dit dat ze dieren veilig in een rif aquarium gehouden kunnen worden. Hiermee wordt bedoeld dat deze vissen niet van de koralen eten en geen overige invertebraten (dit zijn dieren die geen ruggengraat hebben) zoals zeesterren, zeeëgels of garnalen oppeuzelen. Wel moet er opgepast worde met te kleine visjes, want vlagbaarzen zijn zoals de naam al zegt ‘baarzen’ en weten dus wel raad met visjes die klein genoeg zijn om in de bek te passen.

Groot aquarium
Om deze vissen goed te huisvesten is een groot aquarium nodig. Niet zozeer omdat de vissen groot worden, maar omdat zij zich graag in een school ophouden. Dat betekend het liefst een groep van zeven dieren en liever nog meer. Mede hierdoor en het feit dat de dieren meerdere keren per dag gevoerd moeten worden (minimaal drie keer), is er een grote biologische werking nodig, om het vele voedsel en wat de dieren af afval produceren te kunnen afbreken.