Giftige weerhaakjes
De Cerianthus behoort tot de bloemdieren. En het is dus niet zo vreemd dat mensen deze dieren aanzien voor bloemen. De ‘bloembladeren’ zijn eigenlijk tentakels. Deze tentakels zijn volledig bezet met giftige weerhaakjes, want hiermee vangen zij hun prooi. Dit kan van alles zijn; van kleine garnaaltjes tot grotere visjes. Wanneer een prooidier in de tentakels terecht komt, reageert de Cerianthus onmiddellijk, waardoor de prooi verder verstrengeld raakt in de tentakels. Vervolgens injecteert de Cerianthus het gif in de prooi waardoor deze verlamt raakt. Als de prooi helemaal verlamt is (en dit is binnen enkele minuten, afhankelijk van de grootte van de prooi) wordt deze naar de mond getransporteerd. Deze bevind zich in het hart van ‘de bloem’. Na enkele uren, wanneer de prooi helemaal is verteerd, spuugt de Cerianthus de onderdelen die hij niet kan verteren weer uit. Dit zijn bijvoorbeeld graten va vissen of de schaal en scharen van garnalen en kreeftjes.
Hermafrodiet
De Cerianthus is een hermafrodiet. Dat betekend dat ze tweeslachtig zijn. Alle dieren hebben zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen en laten deze gedurende een korte periode in het jaar los. De echte bevruchting van de eicellen vind plaats in de waterkolom. Omdat deze eicellen en zaadcellen op het menu staan van visjes en filterdieren zoals hier ook te zien is de Blauw-rode zeekomkommer (Pseudocolochirus violaceus), laten zij deze vooral gedurende de nacht los. In het aquarium is dit tafereel echter nog nooit waargenomen.
Zeewater aquarium vereniging
In Nederland is een zeewater aquarium vereniging te vinden en deze is naar dit dier vernoemd; Zeewater Aquarium Vereniging ‘Cerianthus’ en deze vereniging is gevestigd in Utrecht.