Testvideo

Wetenschappelijke naam:

Acanthurus lineatus

Nederlandse naam:

Clowndoktersvis

Familie:

Acanthuridae (doktersvissen)

Herkomst:

Indische Oceaan

Lengte:

tot 25 cm

Voortplanting:

Eierleggend

Clowndoktersvis

Doktersscalpel
Doktersvissen hebben hun naam te danken aan een gemeen wapen dat zij bij zich dragen, namelijk het doktersscalpel of doktersmes. Deze zit verstopt aan het begin van hun staart; de staartwortel. Dit is een vlijmscherp mesje dat bestaat uit kraakbeen. Hiermee gaan zij het gevecht aan met soortgenoten of met indringers van het territorium. Een ieder die doktersvissen houdt in het aquarium moet hiervoor oppassen, want wanneer er onderhoud gedaan moet worden aan het aquarium en er dus met de handen in het territorium van deze vissen komt, zal als indringer gezien worden en zal uitgedaagd worden. Dit doen ze door het lichaam in een ā€œUā€ vorm te buigen en naar de indringer toe te zwemmen. Wanneer deze zich niet terugtrekt, zal er rakelings langs de tegenstander gezwommen worden en wordt er met het doktersscalpel uitgehaald. Dit tot bloedens toe van de indringer.

Dominant
De clowndoktersvis is een erg dominante vis. Deze wanneer deze doktersvis zich volledig op zijn gemak voelt, zal deze een vrij groot deel van het aquarium als zijn territorium zien en deze fel verdedigen wanneer nieuwe vissen worden toegevoegd aan het aquarium. Daarom moet er goed worden nagedacht over de volgorde in het aanschaffen van nieuwe vissen. Wanneer u van plan bent om deze vis aan te schaffen, doet u er goed aan om deze als laatst toe te voegen. Want de kans bestaat dat nieuwe dieren worden verdreven tot de dood erop volgt.

Extreem moeilijke vis
Doordat de verzorger van dit aquarium al vele jaren ervaring heeft met het houden van zeewatervissen, weet hij dat dit een extreem moeilijke vis is. Vooral in de periode van gewenning laat dit zich blijken. Niet alle clowndoktersvissen willen namelijk goed aarden in aquaria. Daarom moet u er goed over nadenken of u deze vis wel wilt aanschaffen, want helaas worden symptomen van voornamelijk ondervoeding en witte stip veel te laat opgemerkt, waardoor veel vissen de eerste maand niet overleven.