Testvideo

Wetenschappelijke naam:

Diadema setosum

Nederlandse naam:

Diadeem zee-egel

Familie:

Diadematidae (Zee-egels)

Herkomst:

Rode Zee, Grote Oceaan en oostelijk deel van de Indische Oceaan

Lengte:

8 cm exclusief stekels, 25 cm inclusief stekels

Voortplanting:

Vrijlegger

Diadeem zee-egel

Gevaarlijke stekels
De Diadeem zee-egel is voor veel vissen en andere dieren die in de zee leven een dier om te ontwijken. Ze hebben grote, scherpe stekels die dienen om zichzelf te kunnen verdedigen. Niet alleen voor dieren zijn deze stekels erg gevaarlijk, ook voor mensen is het oppassen geblazen. Want deze dieren komen voor op plaatsten waar mensen graag gaan zwemmen of snorkelen. Al vele vakantievierders hebben kennis gemaakt met de scherpe stekels van dit diertje op het moment dat zij de zee in wilden stappen en zo op de stekels van de Diadeem zee-egel terecht kwamen. Omdat de stekels gemaakt zijn van kalk, breken zij snel af. En omdat elke stekel is bewapend met kleine weerhaakjes, kan deze niet uit de wond getrokken worden zoals een splinter. Deze moet er chirurgisch uitgesneden worden. Als dit niet wordt gedaan, dan is de kans aanwezig dat de scherpe stekel zogenaamd door het lichaam gaat zwerven en op die manier bij het hart van de ongelukkige vakantievierder terecht komt. Met alle dramatische gevolgen van dien! Daarom is het voor onze verzorgers ook goed opletten waar deze mooie maar toch wel gevaarlijke dieren zich bevinden voordat er onderhoud aan dit aquarium gepleegd kan worden.

Baby opvang
Hoewel de scherpe stekels voor veel dieren een gevaarlijke plek is om te betreden, is het voor sommige dieren een hele veilige omgeving. Vooral voor jongen van de Juweel kardinaalbaars (Pterapogon kauderni) en voor meer soorten uit de Kardinaalbaars familie zijn deze stekels de ideale plaats om hun jongen tussen los te laten. Veel vissen blijven uit de buurt, bang om gestoken te worden; dus is dit de veiligste plek voor hun kroost om op te groeien, buiten bereik van grotere roofvissen.

Oranje boven!
Wanneer u goed kijkt naar deze pikzwarte zee-egel ziet u naast de helderwitte stippen op het lichaam, ook een knaloranje oog. Dit is echter niet zijn oog, want zee-egels hebben helemaal geen ogen. En het is ook niet zijn mond. Alle zee-egels zijn voornamelijk algeneters. Het zou dus erg onhandig zijn als hun mond aan de bovenkant van het lichaam zou zitten. De mond zit aan de onderkant van het lichaam, daar waar geen stekels zitten. Nee, dit oranje ‘oog’ is zijn anus! Soms kunt u zien wat hij heeft gegeten, want dan is te zien dat hij ongegeneerd poept waar u bij staat.