Testvideo

Wetenschappelijke naam:

Bodianus diana

Nederlandse naam:

Diana’s lipvis

Familie:

Labridae (Lipvissen)

Herkomst:

Indische oceaan, Stille Oceaan, Rode Zee

Lengte:

Tot 20 cm

Voortplanting:

Eierleggend

Diana’s lipvis

Verstoppertje spelen in de nacht
Lipvissen staan bekend om het feit dat zij gedurende de nacht onder het zand slapen. Dit doen zijn om aan roofvissen te ontsnappen welke in de nacht op jacht gaan. Maar dit geld niet voor de Diana’s lipvis. Zij zoeken hun heil gedurende de nacht tussen de rotsen.

Gedrag
Het zijn dieren die wanneer zij jong zijn wel in een aquarium met koraal geplaatst kunnen worden, maar naar mate zij volwassen worden gaan zij vlezige koralen zoals bijvoorbeeld hamertjeskoraal (Euphyllia) en doopvondschelpen (Tridacna) als voedsel gaan zien. Ook deze lipvissen hebben een jeugdkleed. Dat wil zeggen dat zij als jong heel anders gekleurd zijn. Jonge dieren zijn bruin van kleur en hebben witte stippen op het lichaam. Deze verdwijnen voor de mooie wijnrode kleur met gele buik wanneer ze volwassen zijn, zoals het exemplaar in dit aquarium. Op het menu staan onder andere garnalen, krabben en kleine visjes. Het is dus niet handig om dit soort dieren te plaatsen in het aquarium waar de Diana’s lipvis in leeft.

Voortplanting
In het wild bouwt het mannetje een territorium waarin diverse vrouwtjes leven. Wanneer het mannetje sterft, zal het dominantste vrouwtje een man worden en zo het territorium overnemen.