Testvideo

Wetenschappelijke naam:

Plexaurella dichotoma

Nederlandse naam:

Dikke ledergorgoon

Familie:

Plexauridae (Zachte koralen uit de orde Alcyonacae)

Herkomst:

Caribisch gebied

Lengte:

tot 60 cm

Diepte:

tot 30 mtr. maar heeft voorkeur voor ondieper water

Dikke ledergorgoon

Verlichting
Deze koralen hebben een zeer grote voorliefde voor licht. Zelfs onder HQI verlichting doen de dieren het na een voorzichtige overwenning het bijzonder goed. Bij aanschaf van een nieuwe kolonie moet er wel opgepast worden voor een eventuele lichtshock en mogen ze niet direct onder de lichtkegel geplaatst worden. Wanneer het aquarium met TL-buizen of LED verlichting draait, zal een lichtshock niet plaatsvinden.

Stroming 
De dikke ledergorgoon houdt van veel stroming welke afwisselend sterk tot zeer sterk mag zijn.

Houdbaarheid
Dit koraal is zeer goed houdbaar en is erg sterk, maar goede aquariumomstandigheden, zoals ook rifbouwende steenkoralen dit wensen, zijn zonder meer wenselijk. Gorgonen zijn extreem gevoelig voor netelen; het incasseringsvermogen is namelijk erg laag. De dieren kunnen met fijn voer gericht gevoerd worden, maar dit is niet noodzakelijk wanneer er voldoende belicht wordt.

Opmerkingen
Ledergorgonen hebben bij importen vaak te lijden van kneuzingen die ze moeilijk te boven komen. Het vlees wordt op die plaatsen zwart, sterft af en het skelet komt dan bloot te liggen. Een zeer goede waterkwaliteit en een goede stroming zijn dan nodig om dit proces te doen stoppen of doen minimaliseren. Als dit lukt groeit de tak al snel weer dicht. Als dit niet helpt en het proces stopt niet, dan is de kolonie verloren.