Testvideo

Wetenschappelijke naam:

Dimidiochromis strigata

Familie:

Cichlidae (Cichliden)

Herkomst:

Malawi meer (Afrika)

Lengte:

Mannetje 25 cm en vrouwtje 20cm

Voortplanting:

Eierleggend

Dimidiochromis strigata

Roofvis
De Dimidiochromis strigata is net als meerdere soorten in ons aquarium een echte rover. Wanneer deze op jacht gaat, gebruikt deze een erg opmerkelijke jachttechniek; deze dieren gaan boven de prooi hangen en zwemmen zo met de prooi mee. Vervolgens openen zij hun grote bek en zuigen als het ware het visje naar binnen. Ook staan zij bekend als ogen pikkers; de glinsterende ogen van kleinere vissen trekken vaak de aandacht en worden als snack opgegeten (vandaar de Nederlandse of handelsnaam ‘Malawi eyebiter’). Maar wanneer er voldoende voedsel in de vorm van Spiering, garnalen en mosselen word aangeboden, zullen zij snel afzien van bovengenoemd jaag gedrag.

Goede verzorging
Het is ook een vis die best oud kan worden; in goede omstandigheden kunnen zij 15 jaar oud worden! Wanneer u deze vis wilt houden, moet u goed nadenken of deze soort ook wanneer deze volgroeid is nog in het aquarium past. Mannetjes worden best groot; 25 cm en een aquarium van 2 meter lang is de minimale lengte om deze mooie dieren goed te huisvesten.

Beplanting
In het wild houden deze dieren zich vooral op tussen de planten; Vallisneria is een plant welke veelvuldig voorkomt in het meer. Wij hebben voor planten gekozen welke iets steviger blad hebben maar toch dezelfde bladvorm hebben.