Testvideo

Wetenschappelijke naam:

Discosoma ferrugatus ‘ultra red'

Nederlandse naam:

Schijfanemoon of oor

Familie:

Discosomidae (Zeeanemonen)

Herkomst:

Indo-Pacific, Great Barrier Reef

Lengte:

25 tot 50 meter

Hoogte:

tot 5 cm

Discosoma ferrugatus ‘ultra red’

Verlichting
De dieren die onder de familie van Discosoma vallen, houden niet van te veel licht. Ze vinden het zelfs fijner wanneer zij op een beschutte plaats in het aquarium staan. Wanneer de dieren te veel licht krijgen, kunnen zij een soort bubbeltjes op het vlezige lichaam krijgen. Deze bubbeltjes zijn meestal kleurloos.

Stroming
Alle soorten Discosoma houden niet van veel stroming. Wanneer zij in te harde stroming staan, kunnen zij zich losmaken van de ondergrond waarop zij vaststaan met hun voet. Eenmaal los van de ondergrond kan het heel lang duren voordat zij zich weer ergens aan vasthechten. Daarnaast kan de te harde stroming ervoor zorgen dat de dieren niet volledig uit zullen staan, dus de schijf blijft gedeeltelijk dicht, hierdoor kunnen zij niet voldoende voedsel opnemen en zullen daardoor wegkwijnen.

Houdbaarheid
Alle soorten schijfanemonen of oren zijn niet al te makkelijk te houden en dus ook niet echt aan te bevelen voor de beginnende aquariaan.

Opmerkingen
Onder blauw licht (welke in principe op elk zeewater aquarium van belang is), zullen deze dieren hun prachtige kleuren nog meer laten spreken. Zoals hier te zien is in dit aquarium.