Testvideo

Wetenschappelijke naam:

Corydoras pygmaeus

Nederlandse naam:

Dwergpantsermeerval

Familie:

Callichthyidae (Pantsermeervallen)

Herkomst:

Rio Madeira, Braziliƫ, Zuid-Amerika

Lengte:

2,5 cm.

Voortplanting:

Eierleggend

Dwergpantsermeerval

Bepantserd
De Dwergpantsermeerval behoort tot de familie van de pantsermeervallen. Deze naam hebben deze dieren niet voor niets gekregen. Bij alle leden van deze familie is het lichaam volledig beveiligd door een pantser van beenderplaten. Deze zijn zo hard dat grote roofvissen hier heel moeilijk doorheen kunnen bijten. En voor als dat nog niet voldoende afweergeschut is, hebben ze ook nog eens 3 scherpe stekels verborgen langs het lichaam. Bij de borstvinnen en de rugvin is de eerste vinstraal geƫvolueerd in een stevige stekel welke erg veel pijn kan veroorzaken bij het roofdier dat deze vissen probeert op te eten.

Snorharen
Alle leden uit de Corydoras-familie hebben een soort snorharen. Hiermee wroeten ze door de bodem, opzoek naar voedsel. Daarom is het van groot belang dat de bodem bestaat uit fijn zand, met een ronde korrel. Hierdoor beschadigen ze hun snorharen niet en blijft hun tastorgaan intact. Helaas zien we bij veel van deze visjes welke bij mensen thuis in het aquarium zwemmen, dat hier geen rekening mee word gehouden en dat de snorharen hierdoor afslijten of zelfs helemaal zijnverdwenen. Denk hier dus goed over na voordat deze visjes worden aangeschaft.

Kweek
Het is vrij makkelijk om met deze visjes te kweken. Wanneer er de wekelijkse waterwissel van ongeveer 30% wordt gedaan en het verse water is een paar graden kouder dan het water in het aquarium, is het 2 dagen later raak! De grotere vrouwtjes worden door de kleinere mannetjes achterna gejaagd, dit behoord allemaal bij het paringsritueel. Tijdens deze achtervolging heeft het vrouwtje haar eitjes opgevangen in haar buikvinnen, welke ze als kommetje heeft gevormd. Vervolgens zwemt ze naar de voorruit of naar planten met langgerekte bladeren om daar haar kleverige eieren tegenaan te plakken. De eitjes zijn in de tussentijd, tijdens de achtervolging al door meerdere mannetjes bevrucht. Helaas is het moeilijk om deze eitjes uit te laten komen in een aquarium met meerdere vissen, omdat de medebewoners deze als lekker tussendoortje beschouwen.