Testvideo

Wetenschappelijke naam:

Siganus uspi

Nederlandse naam:

Fiji vossekop

Familie:

Siganidae (Konijnvissen)

Herkomst:

Westelijk Stille Oceaan (Fiji)

Lengte:

tot 24 cm

Voortplanting:

Eierleggend

Fiji vossekop

Algenbestrijding
Vossekoppen zijn veel geziene vissen in aquaria. Dit omdat zij goed inzetbaar zijn om algen te bestrijden. In het wild staan algen en wieren op het hoofdmenu van deze vissen. In het aquarium zullen ze vrijwel elk aangeboden voedsel aanvaarden, maar groenvoer zoals algen, nori bladeren en spirulina zullen wel ruimschoots voor handen moeten zijn voor deze ‘koeien van de zee’. Wanneer dit niet voldoende wordt aangeboden en vooral dierlijk voer zoals artemia en mysis wordt gegeven kunnen de darmen verstopt raken waardoor deze vissen kunnen komen te overlijden.

Verschillende kleurpatronen
De Vossekop familie bestaat uit verschillende soorten met elk een totaal ander kleurenpatroon. Zo zwemmen er in verschillende aquaria bij ons verschillende soorten Vossekoppen. Let u maar goed op of u de verschillende soorten herkent.

Giftige stekels
Een Vossekop ziet er heel lief uit, maar deze heeft een geheim wapen; de eerste vinstralen van de rugvin bevatten stekels waar gif in zit. De schrijver van dit stuk is meerdere keren door deze vissen gestoken. Wanneer deze vissen zich bedreigd voelen zetten zij hun rugvin op en zwemmen met hun kop omlaag. Een steek voelt als een hevige bijensteek en kan enkele uren tot twee dagen duren!