Testvideo

Wetenschappelijke naam:

Paracheilinus filamentosus

Nederlandse naam:

Filament dwerglipvis

Familie:

Labridae (Lipvissen)

Herkomst:

Indonesië en Filippijnen

Lengte:

7 cm

Voortplanting:

Eierleggend

Filament dwerglipvis

Wat lijken ze allemaal op elkaar
Soorten uit het geslacht Paracheilinus lijken allemaal erg veel op elkaar. Om zeker te weten om welke soort het nu precies gaat, moet er goed naar de vis gekeken worden. Soms is het enige verschil om ze te onderscheiden een bepaalde kleur in de vinnen of is de vorm van de staart net even anders. Maar het best is het te zien als de vissen gaan ‘flashen’, maar daarover hieronder meer. Bij dit verschijnsel veranerd de vis compleet van kleur en licht hij helemaal op, waardoor het makkelijker maakt om de soorten te onderscheiden van elkaar.

Populaire aquariumvissen
Lipvissen zijn de laatste jaren enorm populair geworden bij zeewater aquarianen. Zeker de soorten welke vallen onder het geslacht Paracheilinus maken de laatste tijd een enorme opmars. Maar wanneer u deze soorten wilt houden, moet u rekening houden met het feit dat het erg stress gevoelige diertjes kunnen zijn. Daarom doet u er goed aan om deze als een van de eerste soorten toe te voegen in uw zeewater aquarium. Dit omdat deze soorten erg makkelijk over zich heen laten lopen door andere soorten welke in het aquarium rond zwemmen.

Flashen
De lipvissen welke onder het geslacht Paracheilinus vallen, staan bekend om hun gedrag. Vooral de opvallende mannetjes zijn een fantastische aanwinst voor in het aquarium. Wanneer zij dreigen naar andere lipvissen, of baltsen naar vrouwtjes zetten zij hun rug-, aars- en borstvinnen uit en proberen op deze manier zoveel mogelijk (zon)licht te vangen en zo hun letterlijk schitterende kleuren te laten zien. Dit noemen we in de hobby ‘flashen’ wat afkomstig is vanuit het Engels en wat zoiets betekend als oplichten en dat is iets wat zij zeker doen!

Hoogvliegers
Lipvissen zijn experts in het ontsnappen uit aquaria. Niet alleen kunnen ze erg snel zwemmen, maar kunnen ze ook erg hoog springen. Wanneer u geen dicht aquarium heeft, of geen hele hoge springschotten, zult u deze dieren helaas opgedroogd op de vloer naast het aquarium aantreffen. Daarom is het van groot belang hier goed over na te denken voor u deze schitterende dieren aanschaft.