Testvideo

Wetenschappelijke naam:

Fossorochromis rostratus

Familie:

Cichlidae (Cichliden)

Herkomst:

Malawimeer (Afrika)

Lengte:

Mannetje 30 cm, vrouwtjes aanzienlijk kleiner

Voortplanting:

Eierleggend (vrouwelijke muilbroeder)

Fossorochromis rostratus

Geslachtsonderscheid
Dominante mannetjes onderscheiden zich enorm van de andere sekse. Daar waar de vrouwtjes beige van kleur zijn met een aantal grote stippen op het lichaam, zijn dominante en paringsgezinde mannen diep groen van kleur en hebben zelfs een zwarte keel en buikpartij. De rug heeft een bijna parelmoer groen en zilveren kleur welke naar mate er zich meer dames in het territorium van het mannetje bevinden, deze kleuren alleen maar intenser maken.

Maanlandschap
Wanneer u in dit aquarium kijkt en u denkt ‘wat hebben de vrijwilligers van AquaZoo-Leerdam hun best gedaan om deze gaten zo mooi rond te maken in de zandbodem’ dan moeten wij helaas bekennen dat wij niet de kunstenaars zijn van dit maanlandschap. Het mannetje van deze groot wordende Cichlide is hiervoor verantwoordelijk. Met deze kraters probeert hij namelijk de vrouwtjes naar zich toe te lokken, in de hoop dat ze paringsgezind zijn. Wanneer dit het geval is zullen de eieren worden afgezet en bevrucht in het centrum van de desbetreffende krater.

Achtervolging
In het wild wordt de Fossorochromis rostratus door verschillende vissen achtervolgd. Niet om opgegeten te worden, maar omdat zij voorzien in de voedselbehoefte van andere Cichliden. De Fossorochromis rostratus is namelijk een zandzever. Hij neemt een grote hap zand en zeeft deze op zoek naar voedsel. Zand en dat wat hij niet opeet komt er via zijn kieuwen weer uit. Vissen zoals de Dolfijncichlide welke ook in dit aquarium zwemt, maakt hier gretig gebruik van om zo zelf minder moeite te doen om aan voedsel te komen. Door deze twee soorten te combineren in dit grote aquarium, hopen we het natuurlijke gedrag van deze soorten te stimuleren.