Testvideo

Wetenschappelijke naam:

Acanthurus triostegus

Nederlandse naam:

Gebande Doktersvis

Familie:

Acanthuridae (doktersvissen)

Herkomst:

Indische Oceaan

Lengte:

tot 25 cm

Voortplanting:

Eierleggend

Gebande Doktersvis

Doktersscalpel
Doktersvissen hebben hun naam te danken aan een gemeen wapen dat zij bij zich dragen, namelijk het doktersscalpel of doktersmes. Deze zit verstopt aan het begin van hun staart; de staartwortel. Dit is een vlijmscherp mesje dat bestaat uit kraakbeen. Hiermee gaan zij het gevecht aan met soortgenoten of met indringers van het territorium. Een ieder die doktersvissen houdt in het aquarium moet hiervoor oppassen, want wanneer er onderhoud gedaan moet worden aan het aquarium en er dus met de handen in het territorium van deze vissen komt, zal als indringer gezien worden en zal uitgedaagd worden. Dit doen ze door het lichaam in een “U” vorm te buigen en naar de indringer toe te zwemmen. Wanneer deze zich niet terugtrekt, zal er rakelings langs de tegenstander gezwommen worden en wordt er met het doktersscalpel uitgehaald. Dit tot bloedens toe van de indringer.

Zwemruimte
Alle Doktersvissen zijn van nature erg drukke zwemmers, vooral de soorten uit het geslacht Acanthurus. Daarom is het van groot belang dat zij een groot aquarium krijgen waarin zij voldoende zwemruimte hebben. De Gebande Doktersvis leeft in de natuur voornamelijk in de branding van de oceaan, hier staat extreem veel stroming en is het water zeer zuurstofrijk. Hier moet rekening mee gehouden worden, zodat er in het aquarium ook voldoende zuurstof aanwezig is.

Grazers
De Gebande Doktersvis is een échte grazer. Ze zijn de hele dag in de weer, opzoek naar voedsel. Dit zijn de algen die op de stenen groeien. Het is daarom erg belangrijk dat zij voldoende te grazen hebben en wanneer alle algen opgegeten zijn, zullen zij moeten worden bijgevoerd met zogenaamd groenvoer. Dit kan van alles zijn; van zeewier tot sla en van courgette tot spirulina, zolang het maar niet tot nauwelijks dierlijke eiwitten bevat.