Testvideo

Wetenschappelijke naam:

Paracheilinus flavianalis

Nederlandse naam:

Geelvin flashlipvis

Familie:

Labridae (Lipvissen)

Herkomst:

Indonesië en Australië

Lengte:

7 cm

Voortplanting:

Eierleggend

Geelvin flashlipvis

Wat lijken ze allemaal op elkaar
Lipvissen uit het geslacht Paracheilinus lijken erg veel op elkaar. Maar er zijn verschillen te ontdekken wanneer u goed naar de vissen kijkt. Een soort die erg veel op de Geelvin flashlipvis lijkt, is de McCosker’s flashlipvis (Paracheilinus mccoskeri ), enkel het enige verschil in beide soorten is dat de aarsvin of anaalvin bij de een geel is en bij de ander rood.

Populaire aquariumvissen
Lipvissen zijn de laatste jaren enorm populair geworden bij zeewater aquarianen. Zeker de soorten welke vallen onder het geslacht Paracheilinus maken de laatste tijd een enorme opmars. Maar wanneer u deze soorten wilt houden, moet u rekening houden met het feit dat het erg stress gevoelige diertjes kunnen zijn. Daarom doet u er goed aan om deze als een van de eerste soorten toe te voegen in uw zeewater aquarium. Dit omdat deze soorten erg makkelijk over zich heen laten lopen door andere soorten welke in het aquarium rond zwemmen.

Flashen
De lipvissen welke onder het geslacht Paracheilinus vallen, staan bekend om hun gedrag. Vooral de opvallende mannetjes zijn een fantastische aanwinst voor in het aquarium. Wanneer zij dreigen naar andere lipvissen, of baltsen naar vrouwtjes zetten zij hun rug-, aars- en borstvinnen uit en proberen op deze manier zoveel mogelijk (zon)licht te vangen en zo hun letterlijk schitterende kleuren te laten zien. Dit noemen we in de hobby ‘flashen’ wat afkomstig is vanuit het Engels en wat zoiets betekend als oplichten en dat is iets wat zij zeker doen!

Hoogvliegers
Lipvissen zijn experts in het ontsnappen uit aquaria. Niet alleen kunnen ze erg snel zwemmen, maar kunnen ze ook erg hoog springen. Wanneer u geen dicht aquarium heeft, of geen hele hoge springschotten, zult u deze dieren helaas opgedroogd op de vloer naast het aquarium aantreffen. Daarom is het van groot belang hier goed over na te denken voor u deze schitterende dieren aanschaft.