Testvideo

Wetenschappelijke naam:

Centropyge bispinosa

Nederlandse naam:

Gestreepte dwergkeizervis

Familie:

Pomacanthidae (keizersvissen)

Herkomst:

Pacific Ocean, Filippijnen

Lengte:

tot 10 cm, maar vaak kleiner

Voortplanting:

Eierleggend (vrijlegger)

Gestreepte dwergkeizervis

Coral beauty
Veelal wordt deze soort aangeduid als Coral Beauty en dat is niet voor niets. Deze dwerg doet haar naam eer aan. Met de voornamelijk blauw/paarse grondkleur met een gele tot oranje buik met daarover verticale zwarte strepen is een echte aanwinst voor in het zeewater aquarium. Ze zijn niet al te moeilijk houdbaar; ze accepteren al snel het aangeboden voedsel. Dit kan variƫren van pallets tot diepvriesvoer. Maar ondanks dat zijn het dieren die niet volledig reefsafe zijn. Dat wil zeggen dat wanneer ze de kans krijgen zeker aan de poliepen van koraal zullen snoepen. Daar zal zeker rekening mee moeten worden gehouden wanneer deze dieren worden aangeschaft.

Het aquarium
Om deze prachtige vissen goed te huisvesten zal er een aquarium nodig zijn van tenminste 250 liter. Daarbij komt kijken dat er geen familieleden van dezelfde soort worden gehouden. Wanneer u dit wel wilt doen is een aquarium nodig met een minimale inhoud van 350 liter nodig.

Geslachtsverandering
Het is bij veel vissen die in de wereldzeeƫn voorkomen niet ongebruikelijk dat zij van geslacht kunnen veranderen. Dit geldt ook voor alle Keizersvissen. De Gestreepte dwergkeizersvis is hier geen uitzondering op. De hele transitie heeft te maken met dominantie. Alle jongen worden geboren als vrouwtje en zij nemen elk een territorium in. Wanneer een ander vrouwtje dit territorium betreed, en deze blijft in dit territorium aanwezig, zal het meest dominante vrouwtje veranderen in een man. In dit territorium worden vanaf dit moment meerdere vrouwtjes getolereerd en op deze manier vormt het mannetje een harem. Wanneer het mannetje dood gaat, zal het meest dominante vrouwtje beginnen aan haar transitie in een man. Eenmaal een mannetje, kunnen ze niet meer terug veranderen in een vrouw.