Testvideo

Wetenschappelijke naam:

Centropyge aurantia

Nederlandse naam:

Gouden dwergkeizersvis

Familie:

Pomacanthidae (keizersvissen)

Herkomst:

Indische Oceaan en Pacifische Oceaan

Lengte:

tot 10 cm, maar vaak kleiner

Voortplanting:

Substraatbroeder

Gouden dwergkeizersvis

Leven op grote diepte
Deze schuwe dwergkeizersvis leeft op grote diepte, tot wel 60 meter diep! Daarom is het een soort welke maar erg zelden wordt gezien door bijvoorbeeld duikers. Afhankelijk van de vindplaats en dus hoe diep zij leven kunnen ze van kleur variƫren; van donker oranje tot fel rood, maar wel hebben zij allemaal een goudgele glans over het lichaam met goudgele verticale strepen. Aan deze gloed hebben zij ook hun naam te danken: Gouden dwergkeizersvis.

Goed zoeken
Omdat dit mooie visje op grote diepte leeft en daar erg veel schuilmogelijkheden heeft, zal de Centropyge aurantia het schuilgedrag ook in het aquarium toepassen. Het is een visje dat zich slechts eens in de paar weken of zelfs maanden laat zien, het is daarom erg bijzonder wanneer u dit visje weet te spotten in dit grote aquarium.

Koraal als voedsel
Keizersvissen en dus ook deze dwergkeizersvissen staan erom bekend dat zij niet goed samen gaan met koralen. Dit omdat zij de poliepen van de koralen op het menu hebben staan. Ook wanneer de dieren zich vervelen zullen zij aan de koraalpoliepen knabbelen. Daarom is het van belang dat deze dieren voldoende voedsel tot hun beschikking hebben, dit kan gegeven worden in de vorm van pellets (korrels) en diepvriesvoer.

Geslachtsverandering
Het is bij veel vissen die in de wereldzeeƫn voorkomen niet ongebruikelijk dat zij van geslacht kunnen veranderen. Dit geldt ook voor alle Keizersvissen. De Gele dwergkeizersvis is hier geen uitzondering op. De hele transitie heeft te maken met dominantie. Alle jongen worden geboren als vrouwtje en zij nemen elk een territorium in. Wanneer een ander vrouwtje dit territorium betreed, en deze blijft in dit territorium aanwezig, zal het meest dominante vrouwtje veranderen in een man. In dit territorium worden vanaf dit moment meerdere vrouwtjes getolereerd en op deze manier vormt het mannetje een harem. Wanneer het mannetje dood gaat, zal het meest dominante vrouwtje beginnen aan haar transitie in een man. Eenmaal een mannetje, kunnen ze niet meer terug veranderen in een vrouw.