Grijze Spijkerpoliepen

Wetenschappelijke naam:

Protopalythoa colordance

Nederlandse naam:

Grijze Spijkerpoliepen

Groep:

Anemonen

Herkomst:

Indische Oceaan

Houdbaarheid:

Makkelijk

Voortplanting:

Deling door uitlopers

Grijze Spijkerpoliepen

Deze spijkerpoliepen kunnen het zo goed naar hun zin hebben dat ze zich dermate gaan vermeerderen dat het een plaag wordt. Ook zijn ze giftig en daar kan deze schrijver over mee praten!

Bij het opnieuw inrichten van een aquarium van Aquazoo had ik door de scherpe zware stenen wondjes aan al mijn vingers en duimen. Op zich geen probleem omdat dit in zeewater mooi schoon blijft, maar ik pakte die stenen met spijkerpoliep daarna met de blote handen vast zodat hun gif in mijn bloed kwam.

De volgende morgen was al­les ontstoken en had ik veel pijn. Huisarts stuurde mij naar de eerste hulp­post van het ziekenhuis, waar aquarium-granuloom werd vastgesteld. Hierop volgde een spoedoperatie onder narcose waaruit ik eind van de middag ont­waakte. Alle vingers en duimen dik in het verband dus …. de moraal van dit verhaal: Vaker gebruik maken van handschoenen.