Wetenschappelijke naam:

Lobophytum sp. ‘green’

Nederlandse naam:

Groene tapijtlederkoraal

Familie:

Alcyoniidae (Zachte koralen)

Herkomst:

Indo-Pacific, Sri Lanka, de Malediven

Hoogte:

20 cm

Diepte:

tot 15 meter

Groene tapijtlederkoraal

Verlichting
Veel licht wordt op prijs gesteld. Ook de hedendaagse LED verlichting wordt goed verdragen, mits de dieren hier geleidelijk en voorzichtig aan gewend worden. Toch doet men er verstandig aan om een kolonie, gezien de snelle groei bij goede belichting dicht bij de bodem te plaatsen.

Stroming
Matige tot zeer sterke stroming wordt erg gewaardeerd, mits deze wordt afgewisseld. De stroming dient indirect te zijn, ook wanneer de kolonie pal voor de uitstroming vanuit het filter staat, zal de kolonie zich terugtrekken en uiteindelijk oplossen.

Houdbaarheid
Sterke soort welke gemakkelijk te houden is, maar slecht tegen plotselinge veranderingen in de watersamenstellingen. Ook bij verplaatsing of zelfs aanraking kan het koraal soms dagen ‘in’ staan. Hiermee bedoelen we dat de poliepen niet zichtbaar zijn.

Opmerkingen
De Lobophytum sp. ‘green’ is een laagblijvend koraal dat als een soort tapijt over de steenformaties groeit. Dit koraal is in vele verschillende kleuren te vinden; van beige tot oranje en van groen tot leverkleur. Hierbij kunnen zelfs de poliepen in kleur variëren, maar wit is toch wel het meest voorkomend. De kolonie voelt robuust aan en heeft een beperkte netelcapaciteit.