Testvideo

Wetenschappelijke naam:

Opistognathus aurifrons

Nederlandse naam:

Jack in the box – Geelkop kaakvis

Familie:

Opistognathidae (Kaakvissen)

Herkomst:

Caribisch gebied

Lengte:

Tot 10 cm

Voortplanting:

Muilbroeder

Geelkop kaakvis

Duveltje in een doosje

De Geelkop kaakvis of beter bekend als Jack in the box heeft zijn zogenoemde ‘common name’ te danken aan zijn gedrag; ze lijken te zweven boven hun burcht die ze maken. Bij gevaar schieten ze heel snel dat hol in, met hun staart als eerst. Wanneer na enkele seconden de kust veilig blijkt te zijn komen zij er weer uit, met hun kop als eerst. Net als een duveltje in een doosje, of zoals ze in het Engels zeggen; een Jack in the box!

Huizenbouwer

Deze hartendief met zijn grote ogen en nog veel grotere bek is een echte huizenbouwer. Met zijn grote bek bouwt hij een soort burcht waarin het grootste gedeelte van zijn lichaam zich bevind. Enkel zijn kop steekt hieruit, wachtend op prooidieren die nietsvermoedend langs komen zwemmen. Elke avond, vlak voor het nacht wordt dekt hij zijn burcht af met steentjes. Wanneer in de ochtend het licht weer aan gaat opent hij zijn hol weer om hier vervolgens de hele dag rustig te wachten op prooidieren.

 

Let op! Als gevolg van een unieke vissenziekte (fluweelziekte/Oödinium) hebben we uitval gehad. We dienen minimaal 8 weken dit aquarium vrij te houden van vissen. Dit is de enige manier om de voorplanting van de ziekte te doorbreken.