Testvideo

Wetenschappelijke naam:

Lobelia cardinalis

Nederlandse naam:

Kardinaalslobelia

Familie:

Lobeliaceae (Klokjesfamilie)

Herkomst:

Noordelijk Zuid-Amerika tot Verenigde Staten van Amerika

Lengte:

90 cm

Voortplanting:

Uitlopers via de stam

Kardinaalslobelia

Moerasplant in het aquarium
De Kardinaalslobelia is een plantje dat al decennia lang in aquaria te bewonderen is. Het plantje is van oorsprong een moerasplant. Deze groeien in de plek van oorsprong langs de oevers van beken en rivieren. Zij staan met hun wortels in het water en de bladeren en de stam van de plant groeien boven het water uit. Omdat de plant met haar wortels in het water staat, is het dus logisch dat zij haar voedsel via de wortels opneemt. Dit in tegenstelling tot echt aquatische planten, want deze nemen het voedsel voornamelijk met de bladeren op. Een goed wortel bemesting is daarom noodzakelijk.

Zelf bemesting maken
U kunt kant en klare bemesting kopen in de winkel, maar u kunt deze ook zelf maken. Dit doet u door blauwe klei uit de tuin te nemen en deze te mengen met potgrond. Vervolgens kunt u er nog vloeibare ijzer aan toevoegen. Wij gebruiken hiervoor Ferro van het merk Easy Life. Vervolgens draait u hier balletjes van, net zo groot als u thuis doet, met balletjes voor in de soep. Deze laat u drogen bij de verwarming en wanneer deze helemaal droog zijn kunt u deze gebruiken om bij de wortels van onder andere de Kardinaalslobelia te stoppen.

Snoeien
De Kardinaalslobelia laat zich gemakkelijk snoeien. Wanneer deze te groot of te hoog wordt, kan men de plant uit het aquarium halen en de stam van de plant doorknippen met een schaar. De toppen met de fris groene bladeren kunnen weer terug gepoot worden in het aquarium. Wanneer u de vaak lelijke onderkant ook weer terug zet in de bodem, zal deze opnieuw gaan uitlopen en zo kunt u deze mooie plant vermeerderen.