Testvideo

Wetenschappelijke naam:

Phelsuma klemmeri

Nederlandse naam:

Klemmers daggekko

Familie:

Gekkonidae (Gekko’s)

Herkomst:

Madagaskar

Lengte:

9 cm inclusief staart

Voortplanting:

eierleggend

Klemmers daggekko

Nieuwsgierig
Nog voordat u deze opvallend neonblauw met groengele gestreepte diertjes heeft ontdekt, hebbenzij u allang opgemerkt! Vaak liggen ze op de rand, dichtbij de verlichting te zonnen en houden ze iedereen in de gaten die zijn of haar neus tegen de ruit drukt. Heeft u ze al gevonden? Zij u waarschijnlijk al wel!

Vindplaats
Deze soort komt voor in delen van Afrika en leeft endemisch in noordwestelijk Madagaskar. De habitat bestaat uit vochtige tropische en subtropische laaglandbossen en droge tropische bossen. De soort wordt aangetroffen op een hoogte van ongeveer 400 meter boven zeeniveau.

Voortplanting
Wanneer u goed zoekt zult u ongetwijfeld eitjes vinden van de Klemmer’s daggekko. Deze eitjes zijn ongeveer 7 millimeter in doorsnede en spierwit. Deze worden door het vrouwtje tegen de bladeren van een Bromelia gelegd. In tegenstelling tot hun medebewoners in dit paludarium vertonen beide ouders geen broedzorg en worden jonge dieren zelfs als bedreiging gezien. Wanneer deze niet worden verplaatst naar een paludarium achter de schermen, bestaat de kans dat ze door papa of mama worden opgegeten.

Bedreigde diersoort
De Phelsuma klemmeri wordt gezien als bedreigde diersoort. Door de internationale natuurbescherminsorganisatie IUCN is de status als zodanig aangeduid. Voor deze dieren zijn geen CITES documenten vereist, wel hopen we met onze exemplaren mee te kunnen helpen aan het behoud van de soort in het wild.

* Note: Fotorechten zijn van bezoeker Rita fotogroep Zoetermeer.