Testvideo

Wetenschappelijke naam:

Pomacanthus annularis

Nederlandse naam:

Konings keizersvis

Familie:

Pomacanthidae (keizersvissen)

Herkomst:

Indo Pacific

Lengte:

Tot 40 cm maar vaak kleiner

Voortplanting:

Eierleggend

Konings keizersvis

Jeugdkleed
Zoals alle ‘echte’ keizersvissen heeft ook de Konings keizersvis een zogenoemd jeugdkleed, waardoor zij totaal niet lijken op hoe zij er als volwassen Keizersvis uit komen te zien. Het jeugdkleed heeft als onderkleur donker blauw, met witte verticale strepen. Naar mate zij ouder worden veranderd de onderkleur naar goudbruin en transformeren de witte verticale strepen naar helderblauw semidiagonaal en een blauwe ring schuin achter het oog. Hieraan hebben zij hun Engelse naam gekregen; Blue-ringed angelfish.

Een reus
De Konings keizersvis is onder de Keizersvissen wel een reus te noemen. Ze kunnen erg snel groeien en kunnen uiteindelijk een minimale lengte van wel 35 centimeter behalen. Daarom is dit een dier die niet in een gemiddeld aquarium thuishoort. De minimale inhoud van het aquarium moet toch wel 1500 liter bevatten. Dit niet enkel vanwege hun grootte, maar ook vanwege het gedrag wanneer zij volwassen zijn. Eenmaal volwassen kunnen ze namelijk erg dominant worden en medebewoners gaan pesten en najagen. Daarom zijn voldoende schuilmogelijkheden van groot belang.

Verlegen Keizersvis
Omdat deze dieren vaak worden aangeschaft wanneer zij nog erg jong zijn, is het van groot belang dat er voldoende schuilmogelijkheden zijn voor dit visje. Vooral in dit stadium zijn zij erg verlegen en zullen ze wegduiken tussen de stenen wanneer het aquarium wordt benaderd. Pas wanneer zij een lengte hebben van ongeveer 6 centimeter zullen zij zich wat meer buiten het veilige rif begeven.