Testvideo

Wetenschappelijke naam:

Melanotaenia trifasciata

Nederlandse naam:

Koninklijke regenboogvis

Orde:

Atheriniformes, koornaarvis-achtigen

Familie:

Melanotaenidae, regenboogvissen

Herkomst:

Noord Australië

Lengte:

15 cm voor de mannetjes, 13 cm de vrouwtjes

Voortplanting:

Eierleggend, op planten

Koninklijke regenboogvis

Deze prachtige, vreedzame vis, die het beste in een schooltje bij elkaar gehouden kan worden, komt uitsluitend voor ineen groot aantal rivieren in Noord Australië, op Kaap York schiereiland en in Arnhemland. Elke rivier heeft zijn eigen populatie, die er ook anders uitziet. De Goyder river populatie is één van de mooiste naar onze mening. Ze leven in alle mogelijke biotopen van moerassen en in stromen op de savanne tot in het tropisch regenwoud.

Pronken

Alle regenbogen vertonen hun mooiste kleuren in de morgen wanneer de zon in het water schijnt. De mannetjes zijn groter en krijgen de hoge rug die voor veel regenboogvissen zo kenmerkend is. Ook zijn ze veel helderder gekleurd dan vrouwtjes. Ook hebben veel soorten een soort ‘bles’ op hun voorhoofd waarmee ze andere vissen van hun soort kunnen imponeren. Ook het opsteken van hun vinnen wordt vaak gebruikt om te laten zien wie de mooiste en de belangrijkste is.

Natuurlijke leefomgeving

De optimale temperatuur ligt tussen 22˚en 25˚C, maar temperaturen tot 33˚C kunnen ook doorstaan worden. De pH is liefst licht zuur tot neutraal: 6,0 tot 7,1. Deze soort werd pas voor het eerst levend gevangen in 1992 en 1994 door regenboogspecialist G.R. Allen en alle exemplaren die in de aquariumhandel beschikbaar zijn stammen af van deze twee verzameltochten.

Voortplanting

De soort legt zoals de meeste regenboogvissen hun harde eitjes op planten en vertonen verder geen broedzorg, integendeel ze eten zelfs graag hun eigen eieren op. Meestal begint de ei-afzetting nadat er koud en schoon water komt. De jonge visjes komen na ongeveer een week uit het ei. Deze soort eet graag levend voer: muggenlarven, wormen en schaaldiertjes, in het aquarium eten ze ook vlokken, korrels en diepvriesvoer.