Testvideo

Wetenschappelijke naam:

Sinularia dura

Nederlandse naam:

Kroepoek koraal

Familie:

Alcyoniidae (Lederkoralen)

Herkomst:

Indo-Pacific, Rode Zee

Diepte:

tot 15 meter

Hoogte:

tot 15 cm

Kroepoek koraal

Verlichting
Veel licht wordt erg op prijs gesteld (hoe meer, hoe beter) ook HQI en de nieuwe LED verlichting zullen voorzien in de lichtbehoefte van deze koraalkolonies.

Stroming
Afwisselende, matige tot soms sterke stroming. Deze dient altijd indirect te zijn; plaatsing pal voor de uitstroom opening van een pomp wordt in geen geval verdragen.

Houdbaarheid
Het Kroepoekkoraal is een zeer sterke en goed houdbare soort. Echter met verse import wordt deze geregeld vergezeld door zeenaaktslakken. Wanneer deze zeenaaktslakken worden meegenomen in het aquarium, zullen deze al snel een plaag worden. Sinularia dura is absoluut een goede starters koraal, dit omdat deze geen hoge eisen stelt aan de waterkwaliteit.

Opmerkingen
Sinularia dura is een erg decoratief lederkoraal door zijn typische groeivorm. Een stam ontbreekt, net als de poliepsteeltjes. Het kolonielichaam bestaat uit op blaadjes lijkende “schubben” die vaak rechtstreeks aan het substraat vastzitten. De verschillende blaadjes zijn onderling verbonden met uitlopers vanuit de koloniebasis, die natuurlijk ook aan het substraat vastzitten. Via deze uitlopers worden steeds weer nieuwe blaadjes gevormd en breidt de kolonie zich langzaam uit.