Bij ons geen kreeft op het menu
Wie deze grote kreeft ziet loopt misschien het water al in de mond, want in veel restaurants staat dit dier op de menukaart. Maar niet bij ons bij AquaZoo Leerdam. Want zeg nou zelf, ze zijn veel te mooi om op te eten.
Afval verwerkingscentrale
De Langoest staat erom bekend dat zijn tot de opruimploeg van de zeebodem behoren. Net als op het land, gaan in de oceaan en de zeeën dieren dood. Wanneer deze niet vroegtijdig door aaseters of grote roofvissen zoals haaien worden opgegeten, zinken zij naar de bodem van de oceaan of zee. Op deze bodem leven o.a. deze schitterende dieren. Zij zullen ervoor zorgen dat alle dode dieren worden opgeruimd. Door een erg sterk ontwikkeld reukorgaan weten zij de weg te vinden naar dode dieren die op de zeebodem terecht zijn gekomen. Dat neemt niet weg, dat wanneer de Langoest honger heeft, hij niet zelf op jacht gaat. Hij maakt jacht op kleine schaaldieren, visjes en kleine zeesterren wil hij ook nog wel eens aan knabbelen.
‘Zien’ door te voelen
De Langoest heeft een beperkt zicht. Dat wil zeggen dat hij niet goed kan zien. Daarom heeft deze enorm lange voelsprieten die langer kunnen worden dan zijn lichaam. Met deze voelsprieten tast hij zijn omgeving af. Omdat het een dier is die vooral in de schemer en in de nacht actief is, komen deze voelsprieten erg van pas. Overdag ligt de Langoest verscholen in grotten en rust hij uit, maar wanneer vissen te dichtbij komen en dus een gevaar kunnen vormen, gebruikt hij de voelsprieten als wapen; als zweep. Op die manier houdt hij andere dieren op afstand.