Testvideo

Wetenschappelijke naam:

Cirrhilabrus leboutei

Nederlandse naam:

Leboute’s lipvis

Familie:

Labridae (Lipvissen)

Herkomst:

Indische Oceaan, Great Barrier Reef

Lengte:

10 cm

Voortplanting:

Eierleggend

Leboute’s lipvis

Populaire aquariumvissen
Lipvissen zijn de laatste jaren enorm populair geworden bij zeewater aquarianen. Zeker de soorten welke vallen onder het geslacht Cirrhilabrus maken de laatste tijd een enorme opmars. Maar wanneer u deze soorten wilt houden, moet u rekening houden met het feit dat het erg stress gevoelige diertjes kunnen zijn. Daarom doet u er goed aan om deze als een van de eerste soorten toe te voegen in uw zeewater aquarium. Dit omdat deze soorten erg makkelijk over zich heen laten lopen door andere soorten welke in het aquarium rond zwemmen.

Flashen
De lipvissen welke onder het geslacht Cirrhilabrus vallen, staan bekend om hun gedrag. Vooral de opvallende mannetjes zijn een fantastische aanwinst voor in het aquarium. Wanneer zij dreigen naar andere lipvissen, of baltsen naar vrouwtjes zetten zij hun rug-, aars- en borstvinnen uit en proberen op deze manier zoveel mogelijk (zon)licht te vangen en zo hun letterlijk schitterende kleuren te laten zien. Dit noemen we in de hobby ‘flashen’ wat afkomstig is vanuit het Engels en wat zoiets betekend als oplichten en dat is iets wat zij zeker doen!

Gedrag
De Leboute’s lipvis is een wat delicatere soort lipvis. Deze heeft een langere gewenningsperiode nodig om zich aan te passen aan het nieuwe aquarium. Maar wanneer zij eenmaal zijn gewend is het een soort welke iedere zeewater aquariaan verliefd op wordt. Het is een soort welke erg lang zijn felle kleuren behoud, zelfs wanneer er geen soortgenoten in het aquarium zwemmen. Wel moet er rekening worden gehouden met het feit dat wanneer een mannetje zijn dominantie begint te ontwikkelen, dat kleiner blijvende lipvissen uit het territorium worden gejaagd.

Hoogvliegers
Lipvissen zijn experts in het ontsnappen uit aquaria. Niet alleen kunnen ze erg snel zwemmen, maar kunnen ze ook erg hoog springen. Wanneer u geen dicht aquarium heeft, of geen hele hoge springschotten, zult u deze dieren helaas opgedroogd op de vloer naast het aquarium aantreffen. Daarom is het van groot belang hier goed over na te denken voor u deze schitterende dieren aanschaft.