Testvideo

Wetenschappelijke naam:

Balistoides conspicillum

Nederlandse naam:

Luipaardtrekkervis

Familie:

Balistidae (Trekkervissen)

Herkomst:

Indische Oceaan en Stille Oceaan (van Zuid-Afrika tot Japan)

Lengte:

tot 50 cm

Voortplanting:

Eierleggend

Luipaardtrekkervis

Hoe komt deze vis aan zijn naam?
Trekkervissen ontlenen hun naam aan de grote vinstraal die doormiddel van een palgewricht overeind kan worden gehouden. Deze vinstraal ziet er net uit als de trekker van een geweer. Deze rugvin zit gewoonlijk ingeklapt, maar kan de vis uitklappen om zich vast te zetten tussen de rotsen en spleten in het rif. Dit gebeurt vooral ‘s nachts en het is vrijwel onmogelijk om een de vis te verwijderen als deze zich met zijn vis heeft vastgezet. Trekkersvissen klappen de vin ook uit in geval van gevaar; zo heeft hij een goed aanvalswapen.

Voedsel
Alle Trekkervissen zijn niet bepaald kieskeurig; alles wat in hun bek past zullen ze opeten (en als het niet past, dan zullen ze net zolang blijven proberen totdat het wel past). In het wild eten zij schaaldieren zoals krabben, kreeften en garnalen. Maar ook algen en sommige koralen staan op het menu. Ook kleinere vissen zien zij als voedsel. Daarom zijn het vissen welke erg snel groeien en waarom een gemiddeld aquarium al snel te klein is.

Groot territorium
Luipaardtrekkervis is een groot wordende vis, tot wel 50 centimeter. Daarom is het enorm belangrijk dat zij een groot aquarium tot hun beschikking hebben. Niet alleen vanwege hun lengte, maar ook vanwege hun karakter en het territorium dat zij innemen. Er zijn zelfs verhalen bekend van duikers welke aangevallen zijn door deze vissen!! Daarom is het af te raden om deze dieren aan te schaffen wanneer u zelf een zeewater aquarium hebt.