Testvideo

Wetenschappelijke naam:

Aulonocara stuartgranti Maulana

Nederlandse naam:

Maulana keizerbaars

Familie:

Cichlidae (Cichliden)

Herkomst:

Malawimeer (Afrika)

Lengte:

Mannetje tot 15 cm. vrouwtjes aanzienlijk kleiner

Voortplanting:

Eierleggend (vrouwelijke muilbroeder)

Maulana keizerbaars

Geslachtsonderscheid
Bij veel soorten Cichliden uit het Malawimeer lijken de vrouwtjes geenszins op de mannetjes. Dit geldt ook voor deze soort. Daar waar de mannetjes opvallend gekleurd zijn om op te vallen bij de vrouwtjes, zijn de vrouwtjes beige tot bruin van kleur. Het enige dat overeenkomt met het mannetje is de lichaamsvorm.

Stuart M. Grant
Wanneer we over het Malawimeer praten zijn er een aantal namen van personen welke we in dezelfde ademstoot noemen. Naast de Nederlandse Ad Konings en Dirk Verduijn, hoort ook de Engelse Stuart M. Grant in dit rijtje thuis. Deze Stuart werkte voor het Engelse rijk in het toenmalige Nyasaland wat we later het land Malawi zouden gaan noemen, nadat het onafhankelijk werd verklaard van het Engelse koninkrijk. In 1972 werden de eerste Malawicichliden naar Engeland verscheept met medewerking van Stuart Grant, dit omdat hij gedurende zijn werkzame tijd in Malawi gefascineerd was geraakt door Killivissen en de Malawicichliden. Mede dankzij zijn vergaarde kennis gedurende zijn verblijf in het Afrikaanse land en de enorme rol die hij heeft gespeeld om vele soorten vissen uit het Malawimeer naar Europa te exporteren en deze zodoende in de aquariumhobby te introduceren, hebben natuurwetenschappers een zeer populaire vis naar hem vernoemd zodat zijn naam voor altijd in leven zou blijven. Stuart M. Grant stierf op 11 oktober 2007 op een leeftijd van 70 jaar.

Endemisch in een endemische omgeving
Endemisch betekend dat bepaalde dieren of planten enkel op een bepaalde plek op de wereld voorkomen. Maar dit prachtige visje komt in het Malawimeer maar slechts op één plek voor en dat is in Chitimba bay, in de overgangszone van rotsen naar zandvlakte, op een diepte van 5 tot 16 meter.