Testvideo

Wetenschappelijke naam:

Chaetodon trifasciatus

Nederlandse naam:

Meloen koraalvlinder

Familie:

Chaetodontidea (Koraalvlinders)

Herkomst:

Indische Oceaan (Oost Afrika tot Bali)

Lengte:

tot 15 cm

Voortplanting:

Eierleggend

Meloen koraalvlinder

Extreem lastige eter
Zoals alle koraalvlinders is ook de Meloen koraalvlinder een vis welke niet voor de beginnende aquariaan is weggelegd. Het kunnen lastige eters zijn, maar de Meloen koraalvlinder is nóg lastiger om aan vervangend voedsel te krijgen! In het wild voeden deze vissen zich enkel met koraal. Aan de bek van deze vis is te zien hoe hij zich voedt; met de brede bek schraapt hij het vlezige deel van het koraal af. Dit veroorzaakt meer schade aan het koraal dan bijvoorbeeld koraalvlinders welke met een puntige bek enkel de poliepen eten. Het koraal heeft hierdoor meer tijd nodig om zich te kunnen herstellen. Het heeft de verzorger bijna 2 maanden gekost om dit dier aan vervangend voedsel te krijgen en dat is echt uniek te noemen! In dit aquarium is deze werkelijk schitterende vis verzot op Artemia (pekelkreeftjes). Meerdere keren per week krijgt hij een oester, af en toe wat levende Mysis, afgewisseld met Masstick.

Geslachtsonderscheid
Bij veel Koraalvlinders is het verschil tussen man en vrouw niet te zien. Maar de Meloen koraalvlinder is hierop een uitzondering, hoewel het wel erg lastig is! Het enige uitwendige verschil is dat de eerste vinstraal van de anaalvin bij de vrouw is roze gekleurd, terwijl die bij de man rood gekleurd is. Enkel iemand die veel ervaring heeft, zal het verschil kunnen zien.

Dubbelganger?
De Meloen koraalvlinder heeft een dubbelganger, een soort welke er erg veel op lijkt. Dit is de Chaetodon lunulatus (Drieband koraalvlinder). Maar wanneer er goed wordt gekeken naar de kleurenpracht van beide soorten, is het verschil duidelijk te zien. De soort welke wij in dit aquarium hebben ondergebracht heeft namelijk veel meer blauw op de rug, dit in tegenstelling tot de Drieband koraalvlinder; hier ontbreekt de blauwe kleur namelijk geheel.