Testvideo

Wetenschappelijke naam:

Neolamprologus marunguensis

Familie:

Cichlidae (Cichliden)

Herkomst:

Tanganyika meer (Afrika)

Lengte:

Mannetje tot 10 cm, vrouwtje kleiner

Voortplanting:

Eierleggend

Neolamprologus marunguensis

Prinses of toch niet?!
Deze soort lijkt heel erg op een vis welke ook wel bekend staat als de ‘Prinses van Burundi’ maar is dit echter niet. De wetenschappelijke of Latijnse naam van deze soort is Neolamprologus brichardi. Het grote verschil zit in de mooie bijna ivoorwitte punten in de rug- aars- en staartvinnen.

Vissenfamilie
Het broedgedrag van deze 2 soorten is wel identiek en enorm interessant. Deze beide soorten leven namelijk in familieverband. Wanneer er een toekomstige papa en mama elkaar erg leuk vinden,zullen zij opzoek gaan naar een geschikte plaats om een hol te graven. Dit is in de rotsachtige omgeving van het Tanganyika meer, aan de kant van Tanzania. Als er een hol is gegraven tussen de rotsen worden de eieren hierin afgezet. Wanneer de eieren zijn uitgekomen en de jongen zijn in staat om vrij rond te zwemmen, komen zij als een grote wolk naar buiten. Deze wolk met jongen wordt fel verdedigd door beide ouder dieren. Wanneer er een aantal jongen groot genoeg is om voor zichzelf te zorgen, is het tijd voor papa en mama om voor broertjes en zusjes te zorgen. Dus worden er weer eieren in het hol afgezet en de cyclus begint opnieuw. Maar nu krijgen zij hulp met het verdedigen van het territorium én de baby’s van de jongen uit het eerdere legsel. En zo gaat het maar door.

Te veel vissen
Op deze manier wordt het aquarium al snel overbevolkt met deze soort, daarom is het verstandig om kleine rovertjes in te zetten om dit te voorkomen. Altolamprologus soorten zijn hier een goed voorbeeld van, maar deze worden elders in dit tablet vermeld en ook in het tablet van vivarium nummer 17 komt deze soort aan bod.