Testvideo

Wetenschappelijke naam:

Ctenochaetus cf. striatus

Nederlandse naam:

Oranje gestreepte borsteltand doktersvis

Familie:

Acanthuridae (doktersvissen)

Herkomst:

Indische Oceaan, Stille Oceaan

Lengte:

20 cm

Voortplanting:

Eierleggend

Oranje gestreepte borsteltand doktersvis

Cf.?
Voor de liefhebbers van zeewater aquaria is het altijd leuk om bepaalde vissen te verkrijgen welkeniet heel veel voorkomen. Dit visje is er zo een! De Oranje gestreepte borsteltand doktersvis is een soort welke niet erg veel gezien word. In de Latijnse benaming staat de afkorting ‘cf.’ dit staat voor color form. Wat wil zeggen dat dit een kleur variant is op de gewone gestreepte borsteltand doktersvis. Wanneer deze zijn volwassen kleurenpalet laat zien is de vis in tegenstelling tot de gewone variant welke bij ons in vivarium 7 zwemt, veel kleurrijker; een blauw lichaam, met hier overheen oranje strepen en oranje vlekken op de snuit.

Borstelen
De Oranje gestreepte borsteltand doktersvis behoort tot de groep van de Borsteltand doktersvissen. Deze naam hebben zij te danken aan de vorm van hun bek. Als u goed kijkt, ziet u dat de onderlip naar onder is gebogen en de bovenlip naar boven toe gericht staat. Op deze manier is er een groter oppervlak gecreëerd die word benut wanneer zij aan het foerageren zijn. Ze gebruiken hun lippen als een soort bezem en ‘vegen’ zo over de stenen heen. Op die manier borstelen zij eigenlijk het koraalrif schoon van algen; want die staan op het hoofdmenu van deze doktersvis.

Agressief
Alle soorten doktersvissen houden er een klein territorium op na en hebben een strikte rangorde. Het is daarom het verstandigst wanneer u zelf een aquarium hebt en meerdere doktersvissen zou willen houden, om deze tegelijk aan te schaffen en zo ook tegelijk in het aquarium te plaatsen. Op die manier is het voor alle vissen een nieuwe omgeving en zullen zij denken dat alle overige vissen al langer in het aquarium zwemmen en dus al een territorium hebben. Zo zullen zij niet met elkaar op de vuist gaan. Plaatst u echter eerst één doktersvis en vervolgens een paar weken later de tweede, dan zal dit zeker op gevechten eindigen met alle gevolgen van dien. Want als het aquarium niet groot genoeg is, zal de nieuwkomer de dood in worden gejaagd door de dominante vis die al langer in het aquarium zwemt.