Testvideo

Wetenschappelijke naam:

Sarcophyton ehrenbergi

Nederlandse naam:

Paddestoel lederkoraal

Familie:

Alcyoniidae (Lederkoralen)

Herkomst:

Rode Zee, Indo-Pacific

Hoogte:

40 cm

Diepte:

10 tot 30 mtr

Paddestoel lederkoraal II

Verlichting
De Sarcophyton ehrenbergi is één van de weinige lederkoralen, die ondanks het bezit van zoöxanthellen (symbiotische algjes), niet gesteld is op felle belichting, hoewel het na enige tijd volle verlichting verdraagt. Zelfs het vervangen van verlichting dient gefaseerd te gebeuren.

Stroming
De Paddestoellederkoraal houdt van een matige tot sterke stroming, welke elkaar afwisselen. Deze dient wel altijd indirect te zijn, wanneer deze dieren in de volle stroming staan is de kans groot dat het koraal zal wegkwijnen.

Houdbaarheid
Het is een sterke en goed houdbare soort, welke wel gevoelig is voor aanraking. Zorg er dus voor dat de dieren vrij staan, dat ze niet in contact staan met andere koralen of wieren. Ook drukke vissen moeten minimaal zijn, enkel dan zal dit koraal volledig open gaan staan. Een polieplengte van 3 tot 4 centimeter is vaak het maximaal haalbare.

Opmerkingen
De Paddestoellederkoraal vermenigvuldigd zich in het aquarium meestal door middel van uitlopers aan de voet, waaruit zich een nieuw stammetje vormt. Het stammetje van de uitloper wordt met het opgroeien steeds dunner, totdat de verbinding uiteindelijk helemaal verbroken wordt. Na enige jaren kan op deze manier een klein woud van lederkoralen van verschillende grootte.