Testvideo

Wetenschappelijke naam:

Sarcophyton glaucum

Nederlandse naam:

Paddestoel lederkoraal

Familie:

Alcyoniidae (Lederkoralen)

Herkomst:

Rode Zee, Indo-Pacific

Hoogte:

40 cm

Diepte:

4 tot 15 mtr

Paddestoel lederkoraal I

Verlichting
De Sarcophyton glaucum leeft in het wild in niet al te diepe wateren, daarom zal het niemand verrassen dat dit koraal van veel licht houdt. Dus onder het motto hoe meer, hoe beter; worden deze dieren geplaatst op plekken in het aquarium waar veel verlichting hangt. Dit kunnen HQI lampen zijn, maar dit is geen noodzaak. Voor een goedkoper alternatief kan er ook voor de nieuwste LED verlichting gekozen worden.

Stroming
Het Paddestoellederkoraal houdt van een matige tot sterke stroming, welke elkaar afwisselen. Deze dient wel altijd indirect te zijn, wanneer deze dieren in de volle stroming staan is de kans groot dat het koraal zal wegkwijnen.

Houdbaarheid
De Sarcophyton glaucum is een zeer sterke, dankbare soort en zal wanneer de juiste omstandigheden gecreëerd zijn een ware blikvanger zijn in het aquarium. Ze zijn redelijk ongevoelig voor aanraking, maar bij een verplaatsing van het koraal, kan een zeer lange herstel periode nodig zijn voordat hij zich weer in volle glorie laat zien!

Opmerkingen
De hoed van de Paddestoellederkoraal kan wanneer deze vrij staat enorm groot worden, in de natuur wel tot een diameter van 1 meter! Op deze hoed heeft dit koraal lange poliepstelen van tot wel 5 centimeter en opvallend grote tentakelkroontjes van ongeveer 5 millimeter. Ze zijn in verschillende kleuren te vinden en dit komt door de zoöxanthellen welke in het weefsel zitten. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid licht en de intensiteit daarvan. Zoöxanthellen zijn de symbiose algen welke in het weefsel van de koralen zitten. Door middel van fotosynthese, welke plaatsvindt met behulp van de belichting, kan het koraal leven van de suikers welke hierdoor worden vrijgegeven. Hierdoor is het niet van belang om deze koralen apart bij te voeren met bijvoorbeeld diepvriesvoer.