Testvideo

Wetenschappelijke naam:

Cromileptes altivelis

Nederlandse naam:

Panterbaars

Familie:

Serranidae (zeebaarzen)

Herkomst:

Indische Oceaan, Grote Oceaan

Lengte:

70 cm (Volwassen)

Voortplanting:

Eierleggend (ovipaar)

Panterbaars

Het karakter
De Panterbaars is in principe een vreedzame lobbes, maar wanneer deze te klein wordt gehouden kunnen ze nog wel eens fel uit de hoek komen, want het worden toch vissen die met gemak 60 cm kunnen worden. Daarom is het van belang dat deze dieren niet te klein gehuisvest worden. In dit aquarium van meer dan 5000 liter water is het daarom geen probleem om meerdere exemplaren tehouden, maar hierbij moet wel opgelet worden dat we niet meerdere mannetjes tegelijk houden.

Geslachtsverandering
De Panterbaars zijn allemaal wanneer zij worden geboren vrouwtjes, wanneer zij ouder worden verandert het dominantste vrouwtje van geslacht en wordt het een mannetje.

Tank bred
Deze opvallende verschijning wordt sinds enige jaren in gevangenschap gekweekt. Dit gebeurd voornamelijk bij kwekerijen in Amerika en in Indonesiƫ. Hierdoor hoeven deze dieren niet meer uit het wild worden gevangen en kunnen we samen ervoor zorgen dat steeds minder dieren hun thuis hoeven te verlaten en op het koraalrif kunnen blijven leven. Ook AquaZoo-Leerdam zorgt er mede voor dat dit niet meer hoeft, en schaffen vissen aan, wanneer dit kan, welke in gevangenschap zijn gekweekt.