Testvideo

Wetenschappelijke naam:

Periophthalmus barbarus

Familie:

Gobiidae (grondels)

Herkomst:

Oostelijke Atlantische Oceaan

Lengte:

Mannetjes tot 25 cm, vrouwtjes blijven kleiner

Voortplanting:

Eierleggend

Periophthalmus barbarus

Amfibie of vis?!
De berberse slijkspringer behoort samen met de overige 18 soorten tot de familie van de grondels. Dat betekend dus dat dit vissen zijn, ondanks dat het uiterlijk bijna iets anders verteld. Ze hebben kieuwen, maar kunnen wanneer zij zich op het land bevinden, ademen via de huid. De borstvinnen zijn door evolutie veranderd in een soort pootjes, waarmee zij zich op het land kunnen voortbewegen. Daarnaast hebben zij een erg flexibel ruggengraat waardoor zij sprongen kunnen maken van wel een halve meter!

Leefomgeving
Alle slijkspringers leven in brak- tot zeewater in Afrika, Australië en Zuidoost-Azië. Hier bewonen zij de kustwateren, mangrovebossen en moerassen.

Verzorging
Deze schattig ogende dieren zijn dit naar soortgenoten alles behalve. Het zijn dieren die een territorium inrichten en wanneer er nieuwe exemplaren worden geïntroduceerd, zullen deze met harde hand uit het territorium worden verjaagd. Omdat het aquarium dan vaak te klein is, zal helaas de dood hierop volgen. Daarom moet een groep in 1 keer geplaatst worden zodat de dieren elk hun eigen gebied kunnen opeisen. Het zijn vissen die eigenlijk niet heel graag zwemmen, daarom zien we ze bijna altijd op het land gedeelte. Ook hier worden zij gevoerd; kijk maar eens op de rand van de lange steen, daar zal nog voer liggen zoals rode muggenlarven of artemia.