Testvideo

Wetenschappelijke naam:

Pethia nigrofasciata

Nederlandse naam:

Purperkopbarbeel

Familie:

Cyprinidae (Eigenlijke karpers)

Herkomst:

Sri Lanka

Lengte:

6 cm

Voortplanting:

Vrijlegger

Purperkopbarbeel

Drukke zwemmers
Alle barbelen, waar ook de Purperkopbarbeel toe behoort zijn erg drukke zwemmers. Daarom is een aquarium met voldoende open zwemruimte belangrijk. Daarnaast zijn het vissen die de hele dag met elkaar in discussie liggen. Vooral de mannetjes zijn druk met elkaar te verjagen uit het kleine territorium dat ze inrichten. Vervolgens zijn de mannen ook weer druk met het verleiden van de dames die in kleinere groepjes door het aquarium trekken.

Groepsvis
De Purperkopbarbeel is echt een groepsvis, welke dus ook in een groep gehouden moet worden. Het liefst bestaat de groep uit minimaal 10 dieren. Binnen deze groep moeten er meer vrouwtjes dan mannetjes aanwezig zijn, want de mannetjes zijn een groot deel van de dag bezig om de dames te verleiden om eieren af te zetten. Hoe meer dames er zijn, des te minder paaragressie elke individuele dame over zich heen krijgt.

Vinnenbijter
De Purperkopbarbeel lijkt in zijn gedrag erg veel op zijn neefje de Sumatraan. Echter is de Purperkopbarbeel iets vredelievender naar medebewoners van het aquarium. Maar ze staan erom bekend om in de vinnen te bijten van vissen zoals Maanvissen, daarom wordt het sterk afgeraden omdeze twee soorten samen in het aquarium te huisvesten, niet alleen omdat deze soorten elkaar in de natuur niet tegenkomen, maar meer nog omdat zij de Maanvissen helemaal kaal kunnen eten!