Testvideo

Wetenschappelijke naam:

Copadichromis borleyi Kadango

Nederlandse naam:

Red Kadango

Familie:

Cichlidae (Cichliden)

Herkomst:

Malawimeer (Afrika)

Lengte:

Mannetje 18 cm, vrouwtjes aanzienlijk kleiner

Voortplanting:

Eierleggend (vrouwelijke muilbroeder)

Red Kadango

Geslachtsonderscheid
Vaak zien we bij vissen uit het Malawimeer duidelijk het verschil tussen het mannetje en het vrouwtje doordat de dames veel minder mooi gekleurd zijn dan de heren. Maar in het geval van deze opvallend rood gekleurde vis lijkt het wel of de dames een totaal andere soort zijn! Daar waar de mannetjes opvallend rood van kleur zijn, met een blauwe kop en een witte zoom in de rugvin, zijn de vrouwtjes grijs/bruin van kleur en hebben mooie oranje vinnen op de rug en borst. Ook zijn de anaalvin en de staart oranje van kleur. Als je niet beter zou weten, zou je denken dat de vrouwtjes tot een andere soort behoren.

Voortplanting
Zoals alle Cichliden (op slechts één soort na) zijn ook de Copadichromis borleyi Kadango vrouwelijke muilbroeders. Dat betekend dat wanneer de paring plaats vind, het vrouwtje de eieren in de bek neemt. Het mannetje heeft zogenoemde eivlekken, die zoals de benaming al aangeeft, eruit zien als eieren. In de woede of snelheid die het vrouwtje heeft, om de gelegde eieren snel in haar bek te nemen, ziet zij deze vlekken aan voor echte eieren en hapt hiernaar. Dit is het teken voor het mannetje om zijn zaadcellen los te laten en op deze manier worden de eieren bevrucht, welke al in de bek van het vrouwtje zitten. Gedurende drie weken lang houdt het vrouwtje de eieren in haar bek en na deze periode zijn deze uitgekomen en laat zij de jongen los. Er is dan nog enige broedzorg; mama neemt de jongen bij gevaar weer terug in haar bek, maar na enige tijd zullen de jongen toch zichzelf moeten zien te redden. Wat een bijzondere bijkomstigheid is, is dat wanneer mama haar bekvol met eieren en jongen heeft, eet zij niet! Het offer dat zij brengt is dus drie weken lang teren  op haar vet, die zij maanden van tevoren heeft opgeslagen in haar lichaam.

Voeding
Deze mooie groter wordende Cichliden uit het Malawimeer zijn vissen welke zich van nature voedenmet plankton welke zich vrij in het water begeeft. Daarom is het van groot belang dat deze dieren in het aquarium ook dit soort voedsel wordt aangeboden.